Evenimentul Zilei > International > Haos în Afganistan. Președintele Ashraf Ghani a fugit cu patru mașini și un elicopter pline cu bani
Haos în Afganistan. Președintele Ashraf Ghani a fugit cu patru mașini și un elicopter pline cu bani

Haos în Afganistan. Președintele Ashraf Ghani a fugit cu patru mașini și un elicopter pline cu bani

Președintele afgan, Ashraf Ghani, ar fi fugit din țară cu patru maşini şi un elicopter încărcate cu sume importante de bani.

Afirmația a fost făcută de reprezentanții Ambasadei Rusiei de la Kabul, după cum relatează Reuters care citează agenția rusă RIA. Astfel, conform informațiilor furnizate de Ambasada Rusiei, chiar şi aşa președintele Ashraf Ghani ar fi fost nevoit să renunţe la o parte din bani.

„Patru maşini erau pline cu bani, aşa că au încercat să pună o parte din bani într-un elicopter, dar nu au încăput cu toţii. O parte din bani au fost lăsaţi pe pistă”, a spus Nikita Işcenko, purtător de cuvânt al ambasadei Rusiei la Kabul.

Işcenko a confirmat ulterior pentru Reuters aceste afirmaţii. El a citat „martori” drept sursă a informaţiilor. Însă jurnaliștii de la Reuters au notat că nu au putut verifica independent autenticitatea informaţiilor furnizate de diplomatul rus.

talibani

Președintele afgan a fugit din țară duminică

Președintele Afganisatului a anunțat încă de duminică faptul că a părăsit țara pe motiv că a dorit să evite o vărsare de sânge. Ghani a plecat a părăsit Afganistanul în condițiile în care trupele talibane intrau în capitala Kabul fără să întâmpine nici cea mai mică rezistență. Preşedintele ar fi plecat spre Tadjikistan, a anunţat duminică un înalt responsabil din Ministerul afgan de Interne.

Plecarea lui Ashraf Ghani din Afganistan a fost confirmată şi de fostul vicepreşedinte Abdullah Abdullah, potrivit AFP.

„Fostul preşedinte afgan a părăsit naţiunea”, a declarat Abdullah, care este şi şeful Înaltului Consiliu pentru reconciliere naţională, într-o înregistrare video publicată pe pagina sa de Facebook.

Acesta i-a reproșat fostului președinte Ghani situaţia actuală din Afganistan, conform EFE.

Rusia își dorește relații diplomatice cu talibanii

În acest context, Rusia a anunţat că va menţine o prezenţă diplomatică la Kabul şi că speră să dezvolte relaţii cu talibanii. Acesta chiar dacă, potrivit oficialilor săi, nu se grăbeşte să-i recunoască drept conducători ai ţării şi că le va observa îndeaproape comportamentul.

„În ceea ce priveşte prăbuşirea fostului regim, acesta este caracterizat în mod elocvent de modul în care Ghani a fugit din Afganistan”, a declarat Nikita Işcenko,

Reprezentantul special al preşedintelui Vladimir Putin pentru Afganistan, Zamir Kabulov, a declarat anterior că nu se ştie câţi bani a lăsat în urmă guvernul care a fugit din ţară.

„Sper că guvernul care a fugit nu a luat toţi banii din bugetul de stat. Dacă ceva a rămas va fi fundaţia viitorului buget”, a declarat Zamir Kabulov pentru postul de radio Eho Moskvî.