Anul acesta, Hanukkah a început pe 7 decembrie și se încheie vineri, 15 decembrie. Ce este Hanukkah și cum se sărbătorește.
„Hanukkah” înseamnă „dedicare” și celebrează unul dintre cele mai mari miracole din istoria evreilor. Datele Hanukkah se schimbă în fiecare an. În țara noastră sunt 3.271 evrei care sărbătoresc. Însă, sărbătoarea cade întotdeauna în noiembrie sau decembrie și durează opt zile.
Când începe Hanukkah și ce marchează?
Anul acesta, Hanukkah a început pe 7 decembrie și se încheie vineri, 15 decembrie. Festivalul comemorează faptele mărețe ale evreilor, când au câștigat o bătălie împotriva grecilor pentru a-și practica liber religia iudaică. În 167 î.Hr., Imperiul Seleucid (un stat succesor al Imperiului Macedonean făurit de Alexandru cel Mare), a interzis toate ritualurile evreiești. Regele Antioh al IV-lea Epifanes, i-a obligat pe evrei să se închine la statuile zeilor greci. Dar evreii au refuzat.
Un mic grup de evrei numiți Macabei s-au luptat împotriva seleucizilor, în Revolta Macabeilor, care s-a încheiat în 141 î.Hr. . Rând pe rând, regii implicați în zdrobirea rezistenței iudaice au fost întrânți și au avut fiecare un final tragic- Antioh al IV-lea, după o expediție eșuată, s-a înecat în mare, Antioh al V-lea Eupator a fost asasinat, iar Dimitrie I Soter a fost ucis într-o bătălie.
Evreii au reconstruit templul din Ierusalim. l-au curățat și au celebrat victoria, aprinzând o lampă cu ulei. Lumânarea trebuia să ardă o zi, dar a stat aprinsă vreme de opt zile. De aceea, sărbătoarea Hanukkah durează opt zile și începe în ziua a 25-a a lui Kislev, a noua lună a calendarului ebraic.
Ce tradiții are Hanukkah?
Sărbătoarea debutează cu aprinderea nocturnă al unui sfeșnic cu șapte brațe (Menorah).
Copiii cântă și se joacă cu titirezul dreidel, un zar în formă de cub cu o literă ebraică pe fiecare dintre cele patru laturi, fiind puse la bătaie stafide sau dulciuri, iar părinții prepară alimente delicioase.
Se dau bani și mici cadouri în fiecare dintre cele opt nopți ale festivalului.
Ce reprezintă Menorah și titirezul?
Menorah, sfeșnicul cu șapte brațe, mai are unul în plus numit shamash, care înseamnă ajutor, și este aprins primul și folosit pentru a aprinde celelalte lumânări în nopțile următoare.
Shamashul stă de obicei puțin mai sus sau mai jos sau în lateral față de celelalte lumânări. Evreii spun că cele opt ramuri reprezintă cele opt zile cât a stat lampa aprinsă în templu, în urmă cu aproximativ 2200 ani.
Preparatele consumate de evrei sunt latkes (care sunt un fel de fritură de cartofi), clătite și gogoși, toate prăjite în ulei, amintind de miracolul lămpii aprinse vreme de opt zile în templu, scrie BBC.