Evenimentul Zilei > Actualitate > „Hamlet“, montat pe muzică electronică
„Hamlet“, montat pe muzică electronică

„Hamlet“, montat pe muzică electronică

Premieră promiţătoare duminică seara, la Teatrul Naţional „Radu Stanca“ din Sibiu: „Hamlet“, de Shakespeare, în regia lui Radu Alexandru Nica.

După ce şi-a câştigat aprecierea publicului cu spectacole precum „Balul“ şi „Vremea dragostei, vremea morţii“, în care istoria se recompunea prin dans şi muzică, tânărul regizor sibian se îndreaptă spre clasic, anunţând o schimbare de stil.

Ofelia o joacă pe Ofelia


Hamlet“ este o punere în scenă
a unei traduceri de Ion Vinea şi Rareş Moldovan, iar scenografia este promiţătoare, fiind realizată de renumitul Dragoş Buhagiar. După cum a mărturisit directorul teatrului, Constantin Chiriac, vom avea parte de „un concept original, cu tehnici speciale“.

„Radu Alexandru Nica foloseşte în distribuţie trupa tânără cu care a lucrat şi la spectacolul „Balul“, plus câteva noi achiziţii, tot artişti tineri“, a spus Constantin Chiriac. În distribuţie îi vom vedea, aşadar, pe Ciprian Scurtea, Vlad Robaş, Ofelia Popii, Mariana Presecan, Cătălin Pătru, Adrian Neacşu, Adrian Matioc, Codruţa Vasiu, Pali Vecsei.

Ofelia Popii, nominalizată la
premiile UNITER pentru rolul principal din „Faust“, va interpreta chiar rolul Ofeliei, în timp ce Hamlet va fi Ciprian Scurtea, un tânăr actor din Satu-Mare cu care regizorul sibian a mai colaborat.

O revenire la clasic


Regizorul Radu Alexandru
Nica a mărturisit că îi era dor de un text clasic. „De la «Nora» eu n-am mai lucrat pe un text clasic. Mi-era dor de tematici foarte serioase, de conflicte mari“, spune regizorul sibian. El anunţă şi o schimbare de stil: „După «Vremea dragostei, vremea morţii» şi «Balul », simt nevoia unei schimbări. În zona aceasta a mişcării, a improvizaţiei, am epuizat o etapă de lucru şi mă tentează întoarcerea la teatrul de text“.

„Hamlet“ se va juca pe o traducere
parţial nouă, un text care şi-a păstrat aerul clasic, însă tipul de joc va fi unul contemporan. „E o aplecare către lucrul cu actorul – eu nu am avut niciodată o astfel de aplecare specială, am mers mai mult pe improvizaţie, spontaneitate şi expresie corporală. Acum va fi, din acest punct de vedere, un spectacol mai clasic“, spune Radu Alexandru Nica.

Muzica are întotdeauna un rol
important în spectacolele lui Nica. De această dată, va fi multă muzică electronică. „Ca bază, va fi muzică electronică contemporană, dar care să aibă influenţe din trecut, să aibă un aer uşor atemporal, să nu fie atât de specific ancorată în contemporaneitatea imediată. Va fi uşor atipic pentru spectacolele mele – nu va mai fi atâta muzică“, spune regizorul.

Spectacolul se joacă duminică
seara, de la ora 19.00, şi din nou luni, de la aceeaşi oră. Biletul costă 10 lei, respectiv 5 lei, cu reducere. Următoarea premieră la teatrul sibian va fi „Cui îi e frică de Virginia Woolf“, de Edward Albee, în regia lui Puiu Şerban, la secţia germană, pe 26 martie.

PROFIL


Bursier la
München

Radu Alexandru Nica, 29 de ani,
a absolvit Secţia Regie a Departamentului de teatru de la Facultatea de Litere a Universităţ ii „Babeş-Bolyai“ din Cluj. În perioada 2001-2003, a fost bursier la Academia de Teatru „August Everding“ din München. Din 2004, este angajat al Teatrului Naţional „Radu Stanca“ din Sibiu. Aici a regizat „Am angajat un ucigaş profesionist“, „Nora“, „Norway today“, „Noaptea arabă“, „Balul“, „Vremea dragostei, vremea morţii“.