Hamburg se pregătește să raționalizeze apa caldă: „Suntem într-o criză mult mai gravă decât cred majoritatea oamenilor”

Hamburg se pregătește să raționalizeze apa caldă: „Suntem într-o criză mult mai gravă decât cred majoritatea oamenilor” Sursa foto: Arhiva EVZ

Hamburg, cel mai mare oraș din Uniunea Europeană, a avertizat că ar putea fi forțat să raționalizeze apă caldă, deoarece criza energetică din Rusia provoacă haos.

Raționalizarea apei calde

Jens Kerstan, senatorul de mediu pentru al doilea oraș ca mărime al Germaniei, a declarat sâmbătă pentru ziarul german Welt am Sonntag că Hamburg ar putea limita disponibilitatea apei calde la anumite perioade ale zilei „dintr-o lipsă acută de gaz”.

„Suntem într-o criză mult mai gravă decât cred majoritatea oamenilor”, a spus Kerstan într-un interviu separat pentru Hamburger Abendblatt. El a îndemnat oamenii să facă dușuri mai scurte, să evite băile și să instaleze termostate moderne și capete de duș care economisesc apă. „Cu cât economisim mai mult acum, cu atât situația va fi mai bună iarna, deoarece magazinele se vor umple”, a spus el pentru Hamburger Abendblatt, vorbind despre reducerea cererii de gaze naturale.

Națiunile occidentale s-au îndreptat spre sursele de energie rusești după ce țara a invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie. Unii au impus sancțiuni sectorului energetic al Rusiei în încercarea de a opri finanțarea armatei sale, în timp ce Rusia însăși a întrerupt unele livrări de gaz către țări, inclusiv Germania, din cauza refuzului acestora de a plăti în ruble.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministerul Economiei și Climei din Germania a declarat că anterior a importat aproximativ 55% din gazul său din Germania, doar că acest procent a scăzut la 35% până la mijlocul lunii aprilie. Germania spune că importurile rusești ar putea reprezenta până la 10% din consumul său de gaze naturale până în vara anului 2024.

La fel ca și alte țări, Germania se luptă pentru a acoperi decalajul în aprovizionarea cu gaz. Șeful Federației Germane a Sindicatelor a declarat pentru Bild am Sonntag că blocajele de gaz ar putea cauza prăbușirea „întregii industrii”, inclusiv aluminiul, sticla și produsele chimice.

Dificultăți în livrarea gazului

Pe 23 iunie, Ministerul Economiei și Climei a anunțat că Germania a intrat în a doua etapă din planul său de urgență în trei etape și a avertizat că livrările sunt sub presiune. Ministrul german al energiei, Robert Habeck, a declarat că principala prioritate a țării este umplerea depozitelor de gaz, despre care el a spus că sunt cu 58% mai pline decât anul trecut.

Țara a importat mai mult gaz natural din Norvegia și Țările de Jos, precum și mai mult gaz natural lichefiat. Pe lângă încurajarea eficienței energetice și intensificarea infrastructurii de energie regenerabilă, Germania a făcut planuri de a exploata centralele electrice pe cărbune inactiv, ca o soluție pe termen scurt.

Kerstan a declarat pentru Welt am Sonntag că, pe lângă potențialul rațional de apă caldă, orașul ar putea lua în considerare și reducerea temperaturii maxime a camerei în rețeaua de încălzire a districtului. El a spus că, dacă ar exista o lipsă de gaz, din motive tehnice, nu ar fi posibil să se facă distincția între clienții comerciali și cei privați de pretutindeni în Hamburg, potrivit Business Insider.