Hamas utilizează un sistem complex de finanțare pentru a atrage sprijinul organizațiilor caritabile, donatorilor privați și a unor țări prietene precum Iran și Qatar.
Astfel că Hamas ghidează fluxurile financiare în numerar prin complexa lor rețea de tuneluri subterane și utilizează criptomonede pentru a evita sancțiunile internaționale.
Mai ales ca urmare a calificării lor ca organizație teroristă de către SUA și UE.
Sursele din care gruparea Hamas obține bani
Hamas generează venituri din diverse surse, inclusiv taxe pe salarii, ajutoare umanitare, importuri și alte activități economice din regiunea Gaza.
Recent, poliția israeliană a dezvăluit că a colaborat cu autoritățile britanice pentru a îngheța un cont bancar al Barclays, identificat în legătură cu strângerea de fonduri pentru Hamas.
Mai mult, conform Departamentului de Stat al SUA, există probe care indică că Iranul furnizează anual sume în valoare de până la 100 de milioane de dolari grupurilor palestiniene, printre care se află și Hamas.
Qatar ar fi plătit, de asemenea, sute de milioane de dolari către Gaza începând din 2014.
Criptomonedele, folosite adesea de membrii grupării
De asemenea, poliția din Israel a reușit să blocheze conturile de criptomonede utilizate de grup pentru colectarea de fonduri.
Conform firmei de cercetare TRM Labs, în ultimii ani, autoritățile israeliene au reușit să confiște sume considerabile de dolari, de la adrese asociate cu gruparea teroristă. Sumele se ridică la zeci de milioane în criptomonede.
Mişcarea de Rezistenţă Islamică, cunoscută și sub denumirea de Hamas, a fost stabilită în 1987, în perioada primei Intifada sau revolte palestiniene.
Această organizație primește sprijin din partea Iranului șiit. Ea adoptă ideologia islamistă promovată inițial de Frăția Musulmană, care a luat ființă în Egipt în anii 1920, potrivit SkyNews.
Hamas a avut inițial un dublu rol, inclusiv cel de ajutor social
Inițial, gruparea avea un scop dublu. Să ducă o luptă armată împotriva Israelului, prin intermediul așa-numitei sale aripi militare, Brigăzile Izzedine al-Qassam. Și, în același timp, să ofere programe de asistență socială.
Ulterior, din 2005, Hamas s-a implicat în politică iar un an mai târziu a câștigat alegerile legislative în Fâșia Gaza.
Astfel, gruparea conduce Fâşia Gaza din 2007, după un scurt război civil cu forţele loiale mişcării Fatah, condusă de preşedintele Mahmoud Abbas.
Acesta se află în Cisiordania şi conduce de asemenea Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP).