Halucinații, paranoia, AVC. Covid-19 atacă și creierul
- Tudor Borcea
- 11 iulie 2020, 17:18
„Este destul de comun ca un virus să poată migra și, prin urmare, nu este surprinzător faptul că SARS-CoV-2 provoacă leziuni secundare creierului”, rezumă Nicolas Locker.
Ceea ce părea mai surprinzător pentru cercetătorii britanici este faptul că, pentru unii dintre pacienții internați, „simptomele pulmonare erau relativ slabe, în timp ce simptomele neurologice erau severe”, remarcă Pierre-Marie Lledo.
Acesta este în special cazul unei femei în vârstă de 60 de ani, care suferă deja de doi ani de un declin al capacităților cerebrale, care a fost internată la spital după episoade de halucinații, tulburări de vedere și de vorbire. În cazul său, pagubele produse de virus asupra creierului sunt mai mari decât cele asupra tractului respirator.
Cu toate acestea, acest studiu nu duce la concluzia că persoanele care sunt asimptomatice sau au doar simptome ușoare riscă să dezvolte complicații neurologice grave.
„Cercetătorii au urmărit în mod special ce se întâmplă la pacienții care erau deja foarte bolnavi”, a spus Nicolas Locker. Mai ales, există prea puține cazuri luate în considerare în acest studiu pentru a permite generalizări.
Pe de altă parte, faptul că unii dintre acești pacienți au dezvoltat complicații neurologice până la două săptămâni de la apariția simptomelor Covid-19 „sugerează că va fi necesară adaptarea monitorizării pacienților după externarea lor, pentru o mai bună luare în considerare a acestui risc”, a spus virologul de la Universitatea din Surrey.
Studiul cheamă de asemenea la aprofundarea efectelor virusului SARS-CoV-2 asupra creierului, potrivit celor doi specialiști.
Pentru Nicolas Locker, ar fi necesar în special, să se stabilească „dacă simptomele Covid-19 vor fi mai importante pentru persoanele care sunt susceptibile să dezvolte boli neurodegenerative”.
Altă temere ridicată de acest studiu este că „SARS-CoV-2 ar putea avea consecințe neurologice cronice”, subliniază Pierre-Marie Lledo.
Cercetătorul de la Institut Pasteur amintește că „dintr-un motiv care încă ne scapă, oamenii par să aibă versiuni recurente ale anumitor simptome ale Covid-19”.
Unul dintre principalele riscuri, studiat în prezent la nivel european, este că noul coronavirus poate declanșa sindromuri de oboseală cronică.