Era digitală aduce și un mare număr de atacuri de tip psishing, care sunt încercările unor hackeri de a intra în posesia datelor de pe cardurilor de credit ale oamenilor. Directorul pentru Securitate Cibernetică a public un scurt ghid care trebuie urmat de urgență, de victimele atacului informatic.
Directoratul de Securitate Cibernetică a prezentat și măsurile care trebuie luate de oamenii simpli dacă au fost victimele unor acțiuni de phishing, în urma cărora au rămas fără datele de pe cardul bancar, nume, număr, cod de securitate, precum și luna și anul expirării acestuia.
”Numărul consumatorilor care profită de posibilitățile oferite de cumpărăturile online crește pe zi ce trece. Cumpărătorii trebuie să fie însă prudenți în permanență, deoarece escrocii online încearcă să găsească noi şi noi modalităţi de a fura date de card sau date bancare! Autorii practicilor de scam utilizează site-uri false, se prezintă ca vânzători pe site-uri de licitaţii sau trimit e-mailuri frauduloase (phishing) în care susţin că desfăşoară activităţi pe site-uri de plată sau de vânzare cu amănuntul bine cunoscute”, informează DNSC.
Pașii care trebuie urmați
Specialiștii susțin că primul pas care trebuie făcut de o persoană care a accesat o pagină ilegală, unde a introdus datele cardului bancar, este de-a lua legătura imediat cu banca.
”Luaţi imediat legătura cu instituţia dumneavoastră financiară pentru a obţine blocarea cărţii de credit sau a cardului bancar. Puteţi să vă recuperaţi banii şi să împiedicaţi noi furturi”, mai precizează cei cei de la DNSC.
Specialiștii mai susțin că este obligatoriu să anunțați Poliția despre atacul de tip phishing a cărui victimă ați fost.
Schimbați toate parolele
Al doilea pas care trebuie urmat, rapid, se referă la schimbarea parolelor atât la contul de mail cât și cele de pe rețelele sociale.
”Este posibil ca persoana care se află în spatele acestei practici de scam să dispună de parola dumneavoastră. Înlocuiţi-o cu o parolă puternică, compusă din cel puţin 15 caractere, care trebuie să cuprindă majuscule şi litere mici, numere şi simboluri. O frază-parolă poate fi mai uşor de reţinut. Poate fi vorba de o frază care include cuvinte neobişnuite sau cuvinte din limbi diferite. De asemenea, este indicat să modificaţi datele de conectare ale tuturor celorlalte conturi care utilizează un nume de utilizator şi parole identice sau similare. Utilizaţi o parolă unică pentru fiecare cont”, mai arată cei de la DNSC, potrivit News.
Cu ce se ocupă DNSC
Directoratul de Securitate Cibernetică este autoritatea competentă la nivel național pentru securitatea rețelelor și sistemelor informatice care asigură furnizarea de servicii esențiale ori furnizează servicii digitale.
Instituția se află în prima linie a luptei împotriva atacurilor cibernetice asupra unor instituți civile sau militare, private sau de stat.