Un atac cibernetic de tip Denial of Service (DDoS) asupra Lituaniei a fost revendicat luni, 27 iunie, de gruparea de hackeri ruși Killnet, care motivează că atacul este o reacție față de blocarea tranzitului de bunuri spre exclava rusă Kaliningrad, pe fondul sancțiunilor impuse de UE.
Un purtător de cuvânt al grupării Killnet spune că atacul cibernetic va continua, dacă lituanienii nu ridică blocada transporturilor.
Atac al hackerilor Killnet asupra instituțiilor de stat lituaniene
„Atacul va continua până când Lituania va ridica blocada. Am distrus până acum 1.652 de resurse de web. Iar asta este doar până acum", a transmis acesta. Kaliningrad are legătură cu restul Rusiei doar printr-o cale ferată care tranzitează statul Lituania, membră UE şi NATO.
Autoritățile de la Vilnius confirmă atacul
Atacul grupării Killnet a fost confirmat de Centrul Naţional de Securitate Cibernetică din Vilnius pe 27 iunie, anunțând că mai multe instituţii de stat şi private au fost țintele atacului de tip DDoS.
„Este foarte probabil ca atacuri de intensitate similară sau mai mare să continue în zilele următoare, în special în sectoarele transportului, energiei şi financiar", anunță Centrul Naţional de Securitate Cibernetică din Vilnius, care spune că reţele sigure utilizate de instituţiile de stat au fost cele mai afectate, conform Agerpres.
România a fost atacată de grupul de hackeri pro-rus Killnet
Mai multe site-uri, printre care și cel al Guvernului României, au fost afectate de un atacat cibernetic de tip DDOS (distributed denial of service). Grupul de hackeri Killnet a revendicat atacul și susține că acesta a venit în urma declarațiilor făcut de președintele PSD, Marcel Ciolacu, potrivit cărora acesta a promis că va trimite arme letale Kievului.
„Președintele Senatului (camera superioară a Parlamentului) României, Marcel Ciolacu, a emis o declarație în care a promis autorităților ucrainene asistență maximă în furnizarea de arme letale Kievului.
Răspunsul nostru oficial: Acesta va fi ultimul lucru pe care l-a făcut guvernul României”, a transmis grupul de hackeri pe Telegram, la sfârșitul lunii aprilie 2022.
Reacția MApN la atacurile hackerilor
„Dragi colegi, confirmăm că un atac cibernetic de tip distributed denial of service (DDOS), a fost declanșat, la ora 04.05, asupra site-ului MApN (www.mapn.ro). Atacul nu a compromis funcționarea paginii de internet a instituției, ci doar a blocat accesul utilizatorilor la aceasta.
Facem precizarea că site-ul MApN nu conține baze de date cu caracter sensibil sau clasificat, iar atacul nu a afectat alte servicii și rețele informatice ale MApN”, anunța MApN.
În luna mai, specialiştii în securitate cibernetică din cadrul STS au blocat mii de atacuri cibernetice care au vizat cele mai importante instituţii publice din România. Atacatorii au motivat că statul român sprijină Ucraina în conflictul militar cu Rusia, a transmis Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC).