Evenimentul Zilei > International > Hackeri finanţaţi de GUVERNUL RUS, suspectaţi că ar fi în spatele ATACULUI cibernetic asupra parlamentului german
Hackeri finanţaţi de GUVERNUL RUS, suspectaţi că ar fi în spatele ATACULUI cibernetic asupra parlamentului german

Hackeri finanţaţi de GUVERNUL RUS, suspectaţi că ar fi în spatele ATACULUI cibernetic asupra parlamentului german

Grupul de hackeri ruşi Sofacy este suspectat că se află în spatele atacului cibernetic asupra parlamentului german, care a luat sfârşit la 20 mai şi a durat şase luni, a declarat vineri pentru DPA un expert familiarizat cu dosarul.

Există "dovezi concrete" că atacatorii, care au folosit mai multe valuri de virusuri Troian pentru a-şi extinde gradual accesul la aşa-numită reţea Parlakom, erau membri ai grupului Sofacy, numiţi uneori şi APT28, conform Agerpres.

Grupul operează din 2006 şi este finanţat de guvern, a precizat sursa citată.

Informaţia intervine în contextul în care parlamentarii germani au primit instrucţiuni să rămână în alertă şi să se asigure că urmează liniile directoare privind securitatea cibernetică pe viitor, potrivit unui email consultat de DPA vineri.

"Deşi scurgerea de date a încetat la 20 mai, ameninţarea nu s-a terminat", a scris în emailul menţionat directorul Bundestagului, Horst Risse, care a atras atenţia şi asupra faptului că parlamentarii ar trebui să se abţină să acceseze linkuri şi fişiere necunoscute primite pe email.

De asemenea, destinatarii acestui email au fost sfătuiţi să-şi schimbe parolele regulat şi să folosească un software de încriptare pentru documentele sensibile.