Adjunctul ministrului ceh de Externe, Martin Smolek, i-a transmis o notă diplomatică ambasadorului Rusiei, Alexander Zmeevsky, în care se solicită despăgubiri pentru explozia din 2014.

În același timp, Smolek susține că includerea Cehiei de către Rusia pe lista țărilor neprietenoase încalcă multiple tratate internaționale precum Convenția de la Viena privind Relațiile Diplomatice sau Tratatul pentru Relații Prietenești și de Cooperare.

 

Reacția Rusiei: „Acesta este un șantaj”

Purtătorul de cuvânt al ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a reacționat față de solicitarea Cehiei privind acordarea de despăgubiri arătând că „Acesta este un șantaj. Cei care solicită bani doar prin amenințări, fără a exista dovezi, se numesc șantajiști. Nu este posibil să înțelegem ce este în mintea politicienilor cehi, care de mai multe luni nu fac altceva decât să înrăutățească relațiile bilaterale. Prin toate declarațiile și deciziile sale ciudate, Cehia își consolidează poziția pe lista țărilor neprietenoase”.

 

Criza diplomatică dintre Rusia și Cehia

Cehia a expulzat luna trecută 18 diplomați ruși pe motiv că au avut un rol în explozia de la depozitul de muniție înregistrată în 2014 în orașul Vrbetice și soldată cu moartea a două persoane. În replică la decizia Cehiei, Rusia a expulzat 20 de diplomați cehi. Tensiunile dintre cele două țări s-au reflectat și în sfera economică, fiind anunțat faptul că firma energetică rusească Rosatom va fi eliminată de pe lista companiilor care vor participa la licitația pentru construcția unei noi unități a centralei nucleare de la Dukovany.

În timp ce criza dintre cele două state s-a perpetuat, țări precum Slovacia, Letonia, Lituania, Estonia, Polonia și România au declarat mai mulți diplomați ruși „persona non grata”, în semn de solidaritate cu Cehia.