Haaretz: Erdogan a găsit “leacul” pentru criza de sănătate

Haaretz: Erdogan a găsit “leacul” pentru criza de sănătate

Chiar dacă Turcia se confruntă cu mari probleme în gestionarea crizei de sănătate, președintele Erdogan își vede liniștit de planurile sale, inclusiv de operațiunile militare în care s-a angajat în Siria și Libia. Pandemia a lăsat-o în grija presei obediente, care are ordin să transforme bilanțul dezastruos al victimelor într-un succes glorios al conducătorului suprem. Iată ce scrie publicația israeliană Haaretz!

Până și cadre medicale au fost arestate și apoi forțate să-și ceară scuze public - pentru opinii care le contestau pe cele ale guvernului.

Între timp, Erdogan și guvernul său au făcut să fie adoptată o lege care va duce la eliberarea unei treimi din prizonierii din închisorile Turciei.

În vreme ce criminali înrăiți sunt eliberați, guvernul a exclus eliberarea activiștilor politici, inclusiv a activiștilor pentru democrație și drepturile omului și a dizidenților politici.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate că organizații internaționale pentru drepturile omului și alte organisme au calificat detenția lor drept motivată politic și ilegală, oameni precum fostul co-președinte al formațiunii liberale apropiate de kurzi Partidul Democratic al Popoarelor (HDP), Selahattin Demirtas, și liderul societății civile și filantropul Osman Kavala vor rămâne după gratii.

Și, ca și cum n-ar fi de ajuns, autoritățile statale continuă să revoce primari ai HDP din sud-estul țării. E un proces început după tentativa de puci din 2016, când primari și membri ai autorităților locale kurzi erau demiși pe baza unor acuzații legate de terorism și substituiți cu indivizi numiți de guvern.

Procesul a continuat neabătut chiar și după alegerile locale de anul trecut.

De fapt, el a ajuns într-atât de departe încât, în ciuda faptului că a câștigat 59 de primării anul trecut, HDP nu mai are acum decât 19 primari în funcție.

Numai luna trecută, când țara se pregătea pentru impactul pandemiei, au fost revocați opt primari pro-kurzi.

Deși alegeri generale vor fi abia în 2023, Erdogan și partidul său aflat la putere, AKP, sunt cât se poate de conștienți că viitorul lor succes atârnă de modul - sau de percepția publică a acestuia - în care vor fi gestionat criza Covid-19: Turcia are acum și distincția nedorită de a se afla pe locul șapte în lume ca număr de infectări, depășind și China, și există temeri tot mai mari că nu sunt raportate toate decesele.

De aceea a împiedicat guvernul opoziția, care controlează primăriile din Istanbul, Ankara și Izmir, să preia inițiativa campaniilor de donații și strângeri de fonduri, precum și alte inițiative locale, cu excepția cazului în care sunt supervizate de o persoană numită de guvern.