Guvernul Ungariei promite să modifice un scandalos manual de geografie care conţine narative rusești despre Ucraina

Guvernul Ungariei promite să modifice un scandalos manual de geografie care conţine narative rusești despre Ucraina sursa: arhivă EVZ

Guvernul ungar a promis că va revizui conținutul provocator al unui manual online de geografie de clasa a VIII-a, care prezintă agresiunea rusă împotriva Ucrainei ca pe un conflict civil alimentat de Rusia, UE și SUA - relatează publicația InfoPost. Secretariatul de Stat pentru Educație de la Budapesta a emis o instrucțiune conform căreia pagina cu informațiile care au stârnit un val de indignare trebuie scoasă din manualul online. Şefa organizaţiei ucrainene "Unitate", Viktoria Petrovska, a remarcat, însă, că Secretariatul de Stat nu i-a contactat încă pe reprezentanţii ucraineni pentru a le prezenta proiectul noii versiuni a textului.

"Din ce reiese dintr-o conversație cu reprezentanții cabinetului guvernamental pentru educație, ni se pare că elevii de clasa a VIII-a vor ajunge la această parte a manualului în februarie-martie" - a explicat Petrovska.

Potrivit Infopost, ediția scandaloasă a manualului a fost aprobată încă din 2018, adică după declanșarea agresiunii ruse din 2014, dar înainte de invazia din 24 februarie 2022. Publicaţia aminteşte că, la începutul lunii septembrie, jurnaliştii de la Telex au atras atenţia asupra unei imagini şi a unei părţi de text dintr-un manual oficial de geografie elaborat de centrul de stat ungar OFI şi recomandat pentru procesul de învăţământ. Manualul a fost publicat pe site-ul dedicat educației naționale din Ungaria. Una dintre ilustrații, având legenda "Cui ar trebui să aparțină Ucraina?", arată Rusia, UE și SUA rupând drapelul ucrainean (poziţionat cu susul în jos), partea rusă fiind reprezentată de un urs care pare încrezător în victoria sa.

În plus, autorii manualului par să fi "uitat" de munții Crimeii, menționând că "Munţii Carpați sunt singurii munți din Ucraina, la poalele cărora se află orașele istorice maghiare Ungvár  (Ujhorod), Munkács (Mukacevo) şi Huszt (Hust)". După un val de indignare, Ministerul de Externe de la Kiev a cerut Budapestei să "corecteze imediat informațiile inexacte despre Ucraina" din manualul respectiv. Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ucrainene, Oleh Nikolenko, precum și Ambasada Ucrainei în Ungaria și-au exprimat indignarea față de această situație. Tot în luna septembrie, reprezentantul ad-interim al Ucrainei la Budapesta a comunicat, printr-o notă verbală, că cere părţii ungare să rezolve problema.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ucrainenii au semnat o petiție adresată guvernului de la Budapesta

Organizațiile publice ucrainene care activează în Ungaria au semnat o petiție comună adresată Guvernului de la Budapesta, solicitând ca manualul "care prezintă în mod provocator și fals Ucraina" să fie retras din circulație. Printre semnatari se numără Societatea de Cultură Ucraineană din Ungaria, Asociația Ucraineană "Unitatea", Societatea "Nova Hvilia" şi Societatea Culturală a Ucrainenilor din Csongrád. Guvernul ungar a asigurat partea ucraineană că Ungaria recunoaşte integritatea teritorială a Ucrainei şi că Rusia este agresorul, însă, potrivit reprezentanţilor guvernamentali, conținutul manualului ține de competența Secretariatului de Stat pentru Educație din Ungaria. Instituţia respectivă a refuzat o întâlnire cu reprezentantul diplomatic al Ucrainei, dar a organizat o discuție asupra situației între șefii de departamente, experți și reprezentanți ai organizațiilor publice ucrainene din Ungaria. Astfel, activista Viktoria Petrovska a explicat că reprezentanții executivului ungar au anunțat mai mulți pași pentru a rezolva situația: partea controversată despre Ucraina din versiunea online a manualului de geografie va fi corectată "cât mai curând posibil" cu un nou text convenit cu organizațiile publice ucrainene; manualele tipărite au fost deja distribuite elevilor și sunt în curs de studiu, deci este imposibil să fie retrase, dar școlilor li se va recomanda să studieze subiectul Ucrainei cu ajutorul unei versiuni online îmbunătățite, iar această carte va fi scoasă treptat din sistem. Pentru noul manual, care va fi folosit din anul şcolar 2023-2024, capitolul despre Ucraina va fi trimis organizațiilor publice pentru o analiză preliminară.

(Traducerea Rador)