CFR Marfă va fi băgată în faliment și desființă, iar activitatea va fi redirecționată către operatorii privați, conform măsurilor impuse de Guvernul României.
Guvernul condus de Florin Cîțu și-a asumat, în secret adoptarea unei măsuri extreme, ce vizează CFR. Este vorba despre desființarea CFR Marfă, iar pretextul folosit este cel al recuperării unui ajutor de stat, acordat ilegal în anul 2013. În această perioadă se pregătește transferul patrimoniului CFR Marfă la operatori privați.
Se va transfera către Rofersped SA (n.r. - societate la care CFR Marfă deține 98% din acțiuni) o parte din patrimoniu, sub formă de majorare de capital, dar și o parte dintre contracte. Rofersped urmează să preia doar 41% din volumul transportat de CFR Marfă, restul contractelor fiind cedate deliberat către competitorii privați, conform siteului 7iasi.ro.
CFR Marfă se pregătește de lichidare și transfer
„Conform planului de recuperare actualizat, o parte din activele recuperate în natură de la beneficiar, CFR Marfă, ar fi transferate ulterior unei alte companii, Rofersped, în schimbul capitalului propriu. Aceste active includ 22% din vagoanele CFR Marfă și 27% din locomotivele sale, în medie 23% din materialul rulant al companiei CFR Marfă.
Autoritățile române au explicat că niciun angajat nu ar fi transferat direct de la CFR Marfă la Rofersped, care și-ar angaja personalul de pe piață. Planul de recuperare actualizat estimează că dimensiunea forței de muncă a Rofersped s-ar situa la 55% din numărul angajaților CFR Marfă. Rofersped nu ar primi contracte de la CFR Marfă și și-ar crea portofoliul propriu de clienți.
„Rofersped ar transmite oferte noi către 23 din cei aproximativ 256 de clienți ai CFR Marfă”
În acest scop, Rofersped ar transmite oferte noi către 23 din cei aproximativ 256 de clienți ai CFR Marfă (9%). Acești 23 de clienți reprezintă aproximativ 41% din volumul de marfă al CFR în 2019 și aproximativ 60% din cifra de afaceri din același an. Serviciile Comisiei salută clarificările furnizate de autoritățile dvs în acest sens și le consideră a fi un alt pas în direcția corectă”, se arată în scrisoarea ce a fost trimisă Comisiei Europene la data de 11 mai 2021.
Acțiunile ce sunt în proprietatea CFR Marfă, la Rofersped, vor fi transferate către Ministerul Transporturilor în contul datoriei generate de ajutorul de stat ilegal.
Activele importante ale societății vor fi date și ele în plată Ministerului Transporturilor. Aceste clădiri și terenuri în valoare de zeci milioane de euro vor fi apoi introduse în capitalul social al aceleiași Rofersped, care va deveni un nou CFR Marfă și care va fi privatizată.
Într-o primă fază, autoritățile române ar recupera în natură o parte din ajutorul ilegal”
„În conformitate cu planul de recuperare actualizat, CFR Marfă și-ar transfera mai întâi acțiunile deținute la Rofersped către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii din România, ca parte a ajutorului ilegal recuperat în natură.
Ulterior, ministerul respectiv ar transfera activele recuperate de la CFR Marfă către Rofersped în schimbul capitalului propriu. În documentul transmis pe 11 martie 2021, autoritățile române s-au angajat să privatizeze Rofersped după ce acesta primește activele necesare de la CFR Marfă. (…) Autoritățile dvs au explicat în documentul transmis pe 11 martie 2021 că planul de recuperare actualizat ar avea loc în diferite faze.
Într-o primă fază, autoritățile române ar recupera în natură o parte din ajutorul ilegal în contextul procedurilor în curs de pre-insolvabilitate a companiei CFR Marfă. Într-o a doua fază, după finalizarea recuperării parțiale în natură, autoritățile române ar lichida CFR Marfă, care și-ar înceta activitățile și ar ieși de pe piață”.