În căutarea surselor ieftine de energie, reprezentanţii guvernului au spus cu ocazia Forumului Regional al Energiei că „sistemul energetic trebuie să fie pregătit pentru componenta energiei electrice, care să o înlocuiască pe cea a gazului“.
Varujan Vosganian, ministrul economiei şi finanţelor, a declarat ieri, la Constanţa, că „până în 2020 trebuie să dublăm producţia energetică a României“, sugerând ca alternative la gaz energia nucleară, cea regenerabilă şi modernizarea unităţilor termo.
„La reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă este bine ca statul să-şi păstreze o poziţie dominantă, şi, din moment ce este răspunzător pentru amplasament, e normal să fie avantajat şi din punct de vedere economic“, a spus ministrul.
El a recunoscut că doar a informat cele şase companii partenere la construcţia reactoarelor şi nu a existat o negociere cu acestea, fiind posibilă şi retragerea uneia dintre ele. Despre investiţiile în energie regenerabilă, pentru a căror stimulare guvernul va prezenta miercuri un proiect, Vosganian a spus că trebuie însoţite de modernizarea unităţilor de echilibrare a sistemului, cum ar fi unităţile termoelectrice. Până la sfârşitul lunii iulie se vor încheia memorandumuri pentru construirea de noi grupuri energetice la termocentralele Doiceş ti, Borzeşti şi Galaţi. Scumpiri de la 1 iulie Deşi nu a dat ca sigură scumpirea gazelor şi a energiei electrice de la 1 iulie, Varujan Vosganian a găsit justificate cererile furnizorilor de utilităţi: „Nu putem face abstracţ ie de evoluţia preţurilor internaţionale şi nici să procedăm ca acum 10 ani când protecţia excesivă a consumatorului ducea la pierderi în sistem“, a spus ministrul. El a adăugat că va găsi „o formulă favorabilă“ atât companiilor, cât şi consumatorilor.