Guvernul s-a mișcat rapid. Ce se întâmplă, astăzi, cu decizia CCR privind carantinarea

Guvernul s-a mișcat rapid. Ce se întâmplă, astăzi, cu decizia CCR privind carantinarea

Proiectul de lege care va pune în concordanță cerințele Curții Constituționale privind carantinarea și izolarea persoanelor contaminate cu noul coronavirus va intra pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, de astăzi.

 

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că proiectul de lege este gata și că urmează să fie pus în discuția Guvernului înainte de a fi transmis spre aprobare Parlamentului.

„Noi suntem în acest moment, începând de vineri, de când a apărut motivarea Curţii Constituţionale, în elaborarea unui proiect de lege care este gata. Mâine vom avea o şedinţă de Guvern în care îl vom ridica pe ordinea de zi şi vrem să aducem în concordanţă un proiect de lege cu cerinţele Curţii Constituţionale”, a precizat ministrul Sănătății.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nelu Tătaru a mai spus că odată ce prevederile privind carantinarea și izolarea vor fi adaptate în conformitate cu solicitările CCR, iar legea va trece de Parlament, atunci vor fi luate măsurile care decurg de aici, privind identificarea unui focar de Covid-19, izolarea sau carantinarea unei zone.

„Odată ce vom avea adaptate, statuate şi votate în Parlament ce înseamnă boală transmisibilă, ce înseamnă carantină, ce înseamnă izolare, ce înseamnă pacient internat, sunt momente pe care le vom pune pe tapet şi ne vom întoarce la ce înseamnă identificarea unui focar, izolarea unei zone, carantinarea unei zone”, a spus Nelu  Tătaru.

În altă ordine de idei, ministrul Sănătăţii a menţionat că, în prezent, pe timpul stării de alertă nu se mai poate detaşa personal medical dintr-un spital în altul, la fel de uşor cum se întâmpla în timpul stării de urgenţă. În situația actuală, a precizat ministrul, orice detașare are nevoie de acordul celui care urmează să fie transferat. Drept urmare, este mai simplu ca pacienții de COVID-19 să fie transferați dintr-un spital în altul, în funcție de necesități.

„Pentru noi, ca personal medical, să putem detaşa personal medical dintr-o parte în alta, de la un spital la altul... în starea de urgenţă o puteam face, în starea de alertă ne trebuie acceptul personalului şi angajatorului. S-au diminuat aceste detaşări şi atunci a trebuit (...) să transferăm bolnavi dintr-o parte în alta, din terapiile intensive care erau suprapopulate în terapiile intensive ale spitalelor care aveau locuri. În starea de urgenţă detaşam chiar în acel loc personal. Nu s-a mai putut face în acest moment”, a subliniat ministrul Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății, ieșire împotriva deciziei CCR: „Legile nu se schimbă în timpul războiului”

Rafila despre decizia CCR: „Normele juridice sunt una, prevenirea bolii e alta”