Guvernul renunță la majorarea salariilor din ANAF și Ministerul Finanțelor

Guvernul renunță la majorarea salariilor din ANAF și Ministerul Finanțelor

Guvernul a aprobat un proiect de ordonanta de urgenta care prevede masuri in mai multe domenii, pornind de la industria de aparare pana la ANAF si Ministerul Finantelor. Una dintre masuri este abrogarea art.63 din OUG 47/2015 care prevedea acordarea unei majorari medii a salariilor de baza cu 22% pentru personalului din cadrul Ministerului Finantelor Publice, ANAF, Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, potrivit Hotnews.ro

Reamintim ca salariile angajatilor din Ministerul Finantelor, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Agentia Nationala pentru Achizitii Publice si Directia de Administrare a Marilor Contribuabili au fost majorate substantial de Guvern, prin derogare de la lege, incepand cu luna noiembrie, fara ca masura sa fie anuntata public. Dupa publicarea OUG in Monitorul Oficial, Ministerul Finantelor Publice a afirmat ca este vorba de o majorare "medie a salariilor de baza" de 22% de care vor beneficia 5.700 de persoane. Aceste majorari au starnit critici dure.

Ordonanta de Urgenta aprobata marti mai cuprinde unele masuri pentru realizarea de investitii la operatorii economici din industria de aparare si pentru modificarea si completarea unor acte normative. Un proiect de ordonanta de urgenta in acest sens a mai fost aprobat si pe 16 septembrie, insa nu a mai ajuns in Monitorul Oficial.

Actul normativ va crea premisele pentru sustinerea programului de investitii in industria de aparare pentru reluarea/reinnoirea proceselor de fabricatie si realizarea produselor la cerintele de inzestrare ale fortelor sistemului national de aparare. Adoptarea programului investitional are rolul de a asigura refacerea capacitatii industriale necesare productiei si securizarii lantului de aprovizionare tehnica si mijloacele de lupta necesare fortelor Sistemului National de Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala a Romaniei, in raport cu angajamentele asumate de Romania in calitate de stat membru UE si NATO. Pentru realizarea investitiilor, operatorii economici pot beneficia de transferuri alocate de la bugetul de stat.

Totodata, prin Ordonanta de Urgenta, care creeaza cadrul legal pentru acordarea venitului lunar de completare, se stabilesc unele masuri de protectie sociala ce vor putea fi acordate persoanelor disponibilizate prin concedieri colective la unii operatori economici din industria de aparare, aflati  in subordinea Ministerului Economiei, Comertului si Turismului, in baza Programelor de restructurare si reorganizare.