Guvernul renunţă la banii din Congo

Guvernul renunţă la banii din Congo

Datoriile de 10,6 milioane de dolari pe care România trebuia să le recupereze de la Republica Congo au fost "topite" de guvern în sume mult mai mici.

Potrivit unui hotărâri aprobate de executiv, Republica Congo va plăti României, până în toamna anului viitor, doar 2,3 milioane de dolari, adică doar 23% din datoria totală. Datoria reprezintă banii pe care Congo ar fi trebuit să-i returneze provenind din operaţiunile de export derulate înainte de 1990.

Chiar dacă şansele ca România să recupereze banii de la Congo erau considerate mici de analiştii din domeniu, în hotărârea de guvern se precizează termene clare. Plata va fi efectuată în două tranşe, respectiv 20% din sumă în termen de 30 zile de la data semnării unui acord financiar între cele două părţi şi 80% la 30 octombrie 2009.

În caz de întârziere a plăţilor, asupra sumei neachitate va fi aplicată o taxă de penalizare de 1,50% pe an. Sumele recuperate din creanţele externe ale statului sunt transferate Fondului Proprietatea, pentru despăgubirea proprietarilor de imobile confiscate abuziv în timpul regimului comunist. O listă întreagă de datornici

Guvernul de la Kinshasa nu este singurul care înregistrează datorii către România şi nici singurul pentru care s-au făcut reduceri. Finanţele au reuşit să recupereze în ultimii trei ani 40% din datoriile în dolari sau ruble transferabile pe care 14 state le aveau încă din 1989.

Cel mai mare datornic, în prezent, este Irak, cu datorii de aproximativ 977 milioane de dolari. În acest an, Finanţele au speranţe să aducă la buget aproximativ 1,1 miliarde de dolari, de la Irak, Guineea, Siria, Mozambic, Congo sau Libia, ţări cu care s-a negociat deja sau cu care se poartă discuţii în acest moment. În schimb, guvernul şi-a luat gândul de la o sumă considerabilă ce ar trebui recuperată de la Sudan, Nigeria, Somalia sau Tanzania. Aceste state nu sunt solvabile în prezent. Pentru Republica Guineea problema creanţelor a fost rezolvată prin reducerea cu 90% a sumei de rambursat într-un interval de trei ani. La fel s-a întâmplat şi cu datoriile Mozambicului, însă perioada de restituire a fost extinsă la 13 ani.

Ne puteți urmări și pe Google News