Guvernul, obligat de instanță să organizeze alegeri locale parțiale. Sunt cel puțin 51 de localități care îndeplinesc condițiile

Guvernul, obligat de instanță să organizeze alegeri locale parțiale. Sunt cel puțin 51 de localități care îndeplinesc condițiile sursa: arhivă EVZ

Curtea de Apel București a decis, joi, 16 martie, obligarea Guvernului Ciucă de a organiza alegeri locale parțiale, decizia fiind luată în urma unui proces deschis de partidul Forța Dreptei, condus de Ludovic Orban.

„Forţa Dreptei salută decizia Curţii de Apel Bucureşti din data de 16 martie a.c. care îi dă câştig de cauză lui Ludovic Orban în procesul intentat Guvernului pentru refuzul de a organiza alegerile locale parţiale în cazul localităţilor în care mandatele de primar au fost declarate vacante sau a celor în care consiliul local a fost dizolvat”, se arată într-un comunicat al partidului.

Decizia nu este însă definitivă.

Guvernul, obligat să organizeze alegeri locala parțiale

Conform informării Autorităţii Electorale Permanente, înaintată Guvernului în luna octombrie 2022, sunt cel puţin 51 de localităţi în cazul cărora sunt îndeplinite condiţiile pentru organizarea alegerilor locale parţiale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este vorba despre comune și orașe în care edilii care au câștigat alegerile nu-și mai pot exercita mandatul fie că au fost condamnați definitiv, fie au fost declarați incompatibili și forțați să demisioneze sau fie au decedat.

„Reiterăm faptul că, potrivit reglementărilor legale în vigoare în materie electorală, Guvernul este obligat la organizarea alegerilor locale parţiale în termen de 90 de zile de la momentul vacantării mandatului de primar ori de la dizolvarea consiliului local. Refuzul Guvernului Ciucă de a organiza alegerile locale parţiale, în acord cu obligaţiile legale, reprezintă un act de sfidare la adresa comunităţilor locale în cauză, precum şi dovada acţiunii anti-democratice a actualei puteri politice pentru blocarea exercitării unor drepturi fundamentale, cum sunt dreptul de a alege şi dreptul de a fi ales”, se mai arată în comunicat.

Decizia instanței nu e definitivă

Decizia instanţei nu este definitivă, ceea ce înseamnă că aceasta poate fi atacată. „Obligă pârâtul GUVERNUL ROMÂNIEI la emiterea hotărârii de Guvern prin care să stabilească data organizării alegerilor parţiale locale şi să declanşeze procedura de organizare a acestor alegeri pentru funcţia de primar şi pentru consiliul local în toate circumscripţiile electorale care sunt evidenţiate în situaţia centralizată emisă de Autoritatea Electorală Permanentă, ca fiind circumscripţii electorale în care mandatul de primar a devenit vacant, respectiv consiliul local a fost dizolvat”, se arată în soluţia instanţei de fond a Curţii de Apel Bucureşti, potrivit News.ro.