Guvernul îi lasă neplătiți pe avocații din oficiu

Guvernul îi lasă neplătiți pe avocații din oficiu

Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) a transmis o adresă premierului Viorica Dăncilă, ministrului Finanţelor Publice, Orlando Teodorovici, şi secretarului general al Guvernului, Toni Greblă, în care atrage atenția că nu există bani pentru plata avocaților din oficiu, situaţie ce reprezintă o „încălcare gravă a valorilor statului de drept, a drepturilor cetăţeanului la apărare”.

„Din păcate, observăm că proiectul de rectificare bugetară, astfel cum a fost supus dezbaterii publice, nu alocă fondurile necesare onorării obligaţiilor de plată privind serviciile din asistenţa judiciară, aflate deja într-o semnificativă întârziere.

Această situaţie reprezintă o încălcare gravă a valorilor statului de drept, a drepturilor cetăţeanului la apărare, la acces la justiţie şi la un proces echitabil”, arată UNBR într-un comunicat. Aceasta reaminteşte că modul în care asistenţa judiciară şi cheltuielile de judecată influenţează accesul la justiţie reprezintă componente esenţiale pentru realizarea tabloului de bord al justiţiei europene.

În cazul României, precizează Uniunea Barourilor, lipsa resurselor pentru asistenţa judiciară conduce la „disfuncţii majore ale statului de drept, la blocaje sistemice ale justiţiei şi, nu în ultimul rând, la încărcarea bugetului de stat cu penalităţile şi dobânzile aferente neplăţii la timp a onorariilor cuvenite avocaţilor din oficiu”.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Mediul de afaceri, nemulțumit de rectificare

Asociațiile de afaceri reunite în cadrul Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR) reclamă lipsa de consultări și de transparență cu privire la măsurile fiscal-bugetare anunțate de Ministerul Finanțelor în contextul proiectului de rectificare bugetară. Într-un comunicat de presă, CDR își arată indignarea că, la niciun an de la unda de șoc creată în economie de OUG 114/2018, Guvernul recurge din nou la abaterea de la principiile și prevederile privind transparența în procesul decizional, prin adoptarea măsurilor fiscal – bugetare fără derularea în prealabil a studiilor de impact și a consultărilor cu toate părțile implicate.