Guvernul german şi-a dat oficial acordul pentru ca Polonia să transfere Ucrainei cinci avioane de vânătoare MiG-29, care au aparţinut fostei RDG

Guvernul german şi-a dat oficial acordul pentru ca Polonia să transfere Ucrainei cinci avioane de vânătoare MiG-29, care au aparţinut fostei RDG Sursa foto: Milan P. Mihajlovic | Dreamstime.com

Guvernul german şi-a dat joi oficial acordul pentru ca Polonia să transfere Ucrainei cinci avioane de vânătoare MiG-29 care au aparţinut fostei Republici Democrate Germane (RDG). Decizia lui Olaf Scholz a fost contestată.

Varşovia ceruse Berlinului autorizaţia de reexport pentru aceste avioane de concepţie sovietică, întrucât ele au fost cumpărate de Polonia din Germania.

În anunţul său, Ministerul german al Apărării menţionează că nu are cunoştinţă dacă Polonia va formula astfel de cereri şi pentru alte avioane de acelaşi tip din lotul achiziţionat din Germania.

Polonia a transferat deja Ucrainei avioane MiG-29, altele decât cele achiziţionate mai demult din Germania, iar preşedintele polonez Andrej Duda a declarat săptămâna trecută că ţara sa este dispusă că ofere armatei ucrainene toată flota sa de circa 30 de aparate de acest fel, pentru a o ajuta în războiul cu Rusia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Slovacia a oferit de asemenea Ucrainei toată flota proprie de avioane MiG-29, respectiv 13 aparate.

Decizia Berlinului a fost criticată de un politician de opoziţie. "Este o decizie eronată fatală. Guvernul german încalcă o nouă linie roşie fixată de el însuşi", a declarat Dietmar Bartsch, liderul grupului parlamentar al Partidului Stângii (Die Linke) din Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului german.

Dietmar Bartsch a amintit că, în ianuarie, cancelarul Olaf Scholz excludea posibilitatea autorizării transferului de avioane de vânătoare în Ucraina. "Guvernul german practică un joc al confuziei cu Parlamentul şi cu publicul", a acuzat Dietmar Bartsch.

Ce spunea Olaf Scholz în ianuarie

”Germania face ceea ce este necesar pentru a susţine Ucraina prin autorizarea livrării unor tancuri Leopard, dar doreşte să împiedice o escaladare către un război între Rusia şi NATO şi nu va trimite trupe terestre sau avioane de luptă în Ucraina”, declara cancelarul german Olaf Scholz în ianuarie. "Este singurul principiu care garantează securitatea Europei şi a Germaniei într-o chestiune atât de periculoasă", a explicat Scholz, adresându-se Bundestagului după ce guvernul său a aprobat transferul a 14 tancuri Leopard 2 către Ucraina şi a anunţat că autorizează alte state să ofere acestei ţări tancuri de acelaşi tip.

El a insistat însă că nu intră în discuţie o intervenţie aeriană sau terestră a Germaniei şi a NATO în Ucraina, asigurând că şi Washingtonul împărtăşeşte aceeaşi poziţie: "Când a fost vorba despre zonele de excludere aeriană deasupra Ucrainei, l-am auzit pe preşedintele american afirmând că nu o vom face, că această poziţie nu s-a schimbat şi nu se va schimba, şi că în niciun caz nu vom trimite trupe la sol".