Guvernul german este în colaps deoarece mișcare neașteptată a lui Olaf Scholz aruncă cea mai mare economie a Europei în dezordine politică și este posibil să ducă la alegeri anticipate.
Guvernul german, în pragul colapsului
Guvernul german s-a prăbușit după ce cancelarul, Olaf Scholz, și-a demis în mod neașteptat ministrul de Finanțe, aruncând cea mai mare economie a Europei în dezordine politică.
Mai exact, Christian Lindner a fost exclus din coaliția tripartită în timpul unei întâlniri a membrilor guvernului la nivel înalt de miercuri seară, după luni de lupte interioare dure care au contribuit la creșterea nepopularității administrației. La câteva ore după demiterea lui Christian Lindner, FDP și-a retras restul miniștrilor din cabinet, semnând sfârșitul coaliției
Într-un discurs televizat adresat națiunii, Olaf Scholz a spus că va solicita un vot de încredere în ianuarie, care ar deschide calea pentru alegeri anticipate până în luna martie.
Motivele demiterii ministrului de Finanțe invocate de Olaf Scholz
Olaf Scholz a spus că i-a oferit lui Lindner un plan pentru a reduce costurile energiei, de a stimula investițiile și de a menține sprijinul pentru Ucraina. Dar Lindner nu a arătat „nicio dorință” să accepte acest lucru, a declarat Scholz.
„Situația este gravă. Există război în Europa, tensiunile cresc în Orientul Mijlociu. În același timp, economia noastră stagnează”, a mai adăugat Scholz.
„Trebuie să investim considerabil mai mult în apărarea noastră și în Bundeswehr, mai ales acum, după rezultatul alegerilor din SUA”, a mai subliniat cancelarul german.
Lindner, în vârstă de 45 de ani, șeful FDP pro-business, a lansat vineri un ultimatum controversat de 18 pagini, cerând guvernului să își reducă radical planurile bugetare pentru anul viitor. El a avertizat în repetate rânduri despre „o toamnă a deciziilor” privind bugetul.
Guvernul german ar putea rezista doar câteva luni
Sursele spun că fără liberali şi fără o majoritate în Parlament, Olaf Scholz speră să poată rezista doar câteva luni, și să conducă un Guvern minoritar pentru a putea adopta câteva legi.
Cancelarul a mai anunţat că-i va propune liderului poziţiei conservatoare CDU-CSU, Friedrich Merz, să „coopereze în mod constructiv în problemele cruciale pentru ţară”: economie şi apărărare.
Mai mult, Scholz spera ca alegerea lui Donald Trump să oblige coaliţia să-şi strâgă rândurile. FDP a declarat, de asemenea, că alegerile din SUA fac şi mai urgentă o schimbare a direcţiei economice a Germaniei.
Analiștii spun că se așteaptă ca aceste consecințe să scufunde Germania într-o perioadă prelungită de incertitudini într-un moment în care liderii europeni au încercat să se unească în fața provocărilor, inclusiv a unui posibil război comercial cu SUA, scrie theguardian.