Evenimentul Zilei > International > Guvernul francez vrea să sprijine practicarea sportului în şcoli
Guvernul francez vrea să sprijine practicarea sportului în şcoli

Guvernul francez vrea să sprijine practicarea sportului în şcoli

Ministrul educaţiei şi omologul lui de la Sport, Jocuri Olimpice şi Paralimpice lansează, luni, o iniţiativă pentru susţinerea activităţii sportive în şcoală. Un nou studiu indică efectele unei prea mari sedentarităţi asupra capacităţilor fizice ale adolescenţilor.

Adolescenţi tolăniţi pe canapea… Clişeul e rezistent. Şi totuşi, poate că nu e în totalitate o imagine populară de aceea guvernul a decis să lupte împotriva prea marii sedentarităţi a adolescenţilor. Potrivit „Le Parisien”, ministrul educaţiei, Pap Ndiaye,  şi omologul său de la Sport, Jocuri Olimpice şi paralimpice, Amélie Oudéa-Castéra, lansează, luni, o iniţiativă pentru a sprijini o mai mare practicare a sportului în rândurile adolescenţilor.

„Lansăm echipa noastră Franţa celor 30 de minute, deja compusă din 150 de sportivi„, printre care se numără în special ciclista Audrey Cordon-Ragot, dansatoarea de break dance Carlota Dudek, handbalistul Jérôme Fernandez şi jucătoarea de tenis cu handicap Pauline Déroulède, explică cele două ministre în paginile cotidianului.

 30 de minute de activitate pe zi

Cele două ministre care vor lucra mână în mână consideră că trebuie generalizat ceea ce exista până la anul şcolar 2022, adică un program experimental din 9.000 de şcoli: să se practice 30 de minute de activitate pe zi la şcoală. Şi să se continue cu aplicarea experimentală a două ore în plus la licee. O iniţiativă care se aplică, din luna noiembrie, în 173 de colegii.

Concret, explică Amélie Oudéa-Castéra, sportivii care au răspuns prezent „vor putea merge în limita a două ore în şcoli, cât mai aproape de locul lor de antrenament sau de reşedinţă şi când doresc”. Ei vor avea posibilitatea să-şi prezinte disciplina sportivă şi să participe la o şedinţă de activitate fizică împreună cu adolescenţii. „Fenomenele de sedentaritate, de creştere a obezităţii în rândurile copiilor sunt reveresibile prin intermediul acestei probleme centrale a sportului şi activitaţii fizice”, explică Pap Ndiaye.

 E urgent să se reacţioneze

Măsurile decise sunt destinate să facă faţă urgenţei situaţiei pe care o subliniază un studiu, şi acesta dezvăluit de „Le Parisien”. Acesta scoate în evidenţă o scădere constantă a capacităţii fizice a adolescenţilor. Acest studiu, finanţat de Ministerul Sporturilor şi Matmut (Assurance auto, moto, habitation, santé, prévoyance / Asigurare auto, moto, locuinţă, sănătate, prevedere/), a permis evaluarea a circa 9.000 de elevi de colegiu în vârstă de 10 -12 ani din trei regiuni franceze (Bretagne, Auvergne-Rhône-Alpes, Hauts-de-France).

Rezultatele sunt „foarte proaste”, rezumă profesorul François Carré, însărcinat cu această evaluare fizică. „Astăzi, un subiect de 65 de ani care este activ, făra a fi sportiv, s-ar descurca mai bine decât tinerii”, avertizează el. Trei copii din cinci care intră în clasa a 6-a nu pot sări de patru ori într-un picior”. 

„Elevii noştri de colegiu sunt diabetici, au o tensiune arterială şi un nivel de colesterol mai ridicate decât în 1987. Sunt pe cale să se pregătească de un infarct, este o adevărată bombă cu întârziere!”, se mai îngrijorează profesorul care cere măsuri. „Nu e acceptabil să mai aşteptăm ca să se acţioneze voluntar”, potrivit lesechos.fr.

(Traducerea Rador)