Guvernul s-a RĂZGÂNDIT. În Codul Fiscal nu a fost ELIMINAT IMPOZITUL pe DIVIDENDE

Guvernul s-a RĂZGÂNDIT. În Codul Fiscal nu a fost ELIMINAT IMPOZITUL pe DIVIDENDE

În ordonanța de modificarea Codului Fiscal a Guvernului, publicată joi în Monitorul Oficial, este în continuare stipulat impozitul pe dividende și majorarea taxei la carburanți. În schimb, din document lipsesc facilitățile fiscale promise fermierilor, medicilor și antreprenorilor. Actul normativ mai prvede și impozitarea veniturilor obținute în România din activități independente prestate în afara granițelor țării.

Din ordonanța  nr. 25/2017, pentru modificarea și completarea Codului fiscal, lipsește facilitatea fiscală care era prevăzută în proiectul de ordonanță publicat de Ministerul Finanțelor în 7 august, respectiv impozitul pe dividende, de 5% în prezent, care ar fi trebuit să se elimine de la 1 ianuarie 2018, informează România TV. Din actul normativ Cabinetul Tudose a mai scos alte trei facilități fiscale.

Proiectul inițial mai prevedea și scutirea de la plata impozitului pe venit, începând cu data de 1 ianuarie 2018, pentru:

- veniturile din salarii și asimilate salariilor precum și din activități independente obținute din exercitarea profesiei de medic, în condițiile Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată;

Ne puteți urmări și pe Google News

- veniturile realizate de persoanele fizice din dividende distribuite începând cu data de 1 ianuarie 2018.

Proiectul de ordonață mai prevedea că de la 1 ianuarie 2018 proprietarii de terenuri ar fi urmat să fie scutiți de impozite locale pe pământurile agricole lucrate. În schimb, pentru terenurile agricole nelucrate timp de 2 ani consecutiv, consiliul local ar fi putut majora impozitul pe teren cu până la 100 lei/ha, începând cu al treilea an.

Executivul a mai abandonat și prevederea care  elimina impozitul local pe mijloacele de transport pentru mijloacele de transport agricole de tipul tractoarelor, utilajelor agricole și altor mijloace de transport agricole, utilizate efectiv în domeniul agricol, deținute de către persoanele fizice autorizate care obțin venituri din activitatea agricolă, precum și de către persoanele juridice care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au prevăzut în statut, ca obiect de activitate, „agricultură”; au înregistrate în evidenţa contabilă, pentru anul fiscal respectiv, venituri si cheltuieli venituri și cheltuieli din această activitate.

Toate facilitățile fiscale menționate fuseseră promise în programul de guvernare al PSD-ALDE.

Pe de altă parte, ordonanța publicată joi în Monitorul Oficial include următoarele prevederi: majorarea accizelor la motorină și benzină cu 32 de bani pe litru, în două etape, e la 15 septembrie și 1 octombrie 2017; veniturile obținute din activități independente desfășurate în România, conform legii, cu excepția drepturilor de proprietate intelectuală, se consideră ca fiind venituri obținute din România, indiferent dacă sunt primite din România sau din străinătate; veniturile din drepturi de proprietate intelectuală sunt considerate ca fiind obținute din Româia numai dacă sunt primite de la un plătitor de venit din România sau de la un nerezident rin intermediul unui sediu permanent al acestuia stabilit în România.