Cine scapă de boală, se confruntă cu facturi explozive și sărăcie, însă Guvernul Florin Cîțu promite ajutor pentru români astfel încât aceștia să-și poată plăti facturile la energie electrică. Este vorba despre o măsură de care mulți ar avea nevoie în contextul noilor scumpiri, majoritatea peste 20% și a avertismentelor din partea specialiștilor, care preconizează prețuri exagerate în iarnă.
Se naște o nouă dezbatere: Guvernul Cîțu promite ajutor de stat pentru români, însă va veni? Cinci milioane de familii din România ar urma să primească, din luna noiembrie, ajutor din partea statului pentru a-și plăti facturile la energie electrică, unde s-au raportat scumpiri de 25%.
Și alte state au anunțat măsuri în contextul noilor scumpiri. De exemplu, Spania a decis plafonarea prețurilor la gaze. România a decis ca cetățenii cu venituri mici să fie sprijiniți prin legea consumatorului vulnerabil prin intermediul căreia milioane de familii vor beneficia de o schemă de compensare a facturilor.
Când vor primii românii ajutor de stat pentru facturi
Măsura amintită ar putea să intre în vigoare de la data de 1 noiembrie. Ajutorul promis de Guvernul Cîțu se referă la aplicarea unei reduceri la facturi, ce ar putea ajunge până la 40%. La nivelul energiei electrice, procentele ar putea fi diferite în timp ce pentru gazele naturale se vehiculează varianta unei sume fixe suportate de autorități.
Calculele sunt, însă, realizate în funcție de consumul mediu. Ministrul Energiei a transmis că 10 milioane de români consumă aproximativ 52 kWh pe lună.
Creșteri galopante la utilități. „Procentele vor fi nemaiîntâlnite”
Discuțiile oficialilor vin în contextul creșterilor galopante ale utilităților și nu numai. În ultimul an de zile, gazele naturale s-au scumpit cu 20%, energia electrică cu 25%, iar uleiul alimentar este mai scump cu 21%.
„Prognoza pentru octombrie arată niște prețuri incredibile la achiziția de gaze naturale și aceste valori nu fac altceva decât să ne ducă într-o zonă în care dublarea nu mai e cea mai periculoasă - vorbim de 140-150%. Cei care vor plăti aceste facturi vor avea dificultăți în a le achita”, a explicat Dumitru Chisaliță, Asociația Energia Inteligentă.
„Pentru foarte, foarte multe familii facturile vor fi majorate substanțial în cursul iernii, procentele vor fi nemaiîntâlnite de ceva timp. Aceste creșteri se vor reflecta și în costurile de producere a energiei termice - cea livrată în sistem centralizat va avea costuri mult mai mari, deci și prețul energiei termice va fi majorat”, a declarat Zoltan Nagy, vicepreședinte ANRE.