Guvernul Ciolacu pregătește o lege cu noile măsurile fiscale. Mari schimbări pentru români

Guvernul Ciolacu pregătește o lege cu noile măsurile fiscale. Mari schimbări pentru români Sursa foto: Pixabay

Guvernul Ciolacu a decis să adopte săptămâna viitoare proiectele de legi cu măsurile fiscale și să le trimită în Parlament. Apoi va începe procedura de asumare a răspunderii. Este vorba despre noile taxe ale românilor, impozite și reducerile de cheltuieli.

Proiectele urmează să fie adoptate astfel încât măsurile să poată intra în vigoare la 1 octombrie. Data agreată de guvernanții şi Comisia Europeană.

Principalele modificări aduse de Guvernul Ciolacu

Microîntreprinderile cu cifra de afaceri sub 300.000 de lei/60.000 de euro vor plăti un impozitul de 1% din cifra de afaceri. Cele care au cifra de afaceri între 300.001 lei și 2,5 milioane de lei, impozitul va fi de 3% din cifra de afaceri.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a prezentat la Antena 3, pragurile pentru impozitarea microîntreprinderilor care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Pentru microîntreprinderile cu cifra de afaceri sub 300.000 de lei, impozitul va fi de 1% din cifra de afaceri
  • Pentru microîntreprinderile cu cifra de afaceri între 300.001 lei și 2,5 milioane de lei, impozitul va fi de 3% din cifra de afaceri
  • Pentru microîntreprinderile cu cifra de afaceri între 300.001 lei și 2,5 milioane de lei.
  • La o rată de profitabilitate mai mare de 30% e introdus automat impozitul pe profit de 16%. Şi dispare impozitul de 3% pe cifra de afaceri, a declarat Marcel Boloș.

Contabilitate, Raport, Card De Credit

Sursa foto: Pixabay

Scutirile de impozit IT în agricultură și industria alimentară

Scutirea de impozit în IT, agricultură și industria alimentară se aplică doar pentru venituri lunare brute sub 10.000 lei.

De asemenea, la mai multe produse se va aplica TVA de 9% în loc de 5%, iar altele de 19% în loc de 9%. Veștile proaste nu se opresc aici. Cresc accizele la țigări și produse alcoolice.

Mai mult, apare o nouă taxă. Un impozit special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare. Este vorba de clădiri cu valoare individuală sau cumulată de peste 2.500.000 de lei. Şi la autoturisme de peste 375.000 lei.

Ministerul Finanțelor propune o formulă de calcul nouă a ajustorului fiscal. Se introduce o impozitare minimă pentru companii şi bănci.

„Ajustorul fiscal pentru impozitul pe profit este un indicator de disciplină fiscală, care are drept scop instituirea unui nivel minim de impozit pe profit”, se arată în proiect.