Contractele pentru autostrăzi, mediu, dezvoltare regională finanţate cu bani europeni ar urma să fie încredinţate cu mai multă uşurinţă începând cu acest an.
Guvernul Boc intenţionează să modifice, în perioada imediat următoare, legislaţia în domeniul achiziţiilor publice în sensul reducerii termenului de atribuire a contractelor, de la peste trei luni la o lună.
Anunţul nu a fost însă făcut la Bucureşti, ci la Bruxelles, şi nu de premierul Emil Boc, ci de preşedintele Traian Băsescu, după dejunul pe care cei doi l-au luat cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Miza simplificărilor procedurale este cu atât mai mare cu cât, potrivit lui Boc, Barroso „a confirmat“ creşterea sumei alocate României ca avans pentru proiecte structurale în 2009 cu 253 de milioane de euro. Modificările ajung la Bruxelles Potrivit lui Băsescu, este necesar „să existe un corespondent între acţiunile Comisiei Europene de evaluare a proiectelor, redusă (în decembrie - n.r.) de la 87 de zile la 30 de zile, şi legistaţia României, care să ne permită să scurtă m timpii de a aproba proiectele de la 90 de zile la 30 de zile“. Înainte de a decola spre Bruxelles, preşedintele se arătase nemulţumit că „noi avem o legislaţie care vizează utilizarea fondurilor europene şi care face ca procedurile să treacă mult de 90 de zile, uneori atingând 180 de zile“. În consecinţă, Băsescu s-a angajat ca „în 7 zile să prezentă m Comisiei o modificare a legii achiziţiilor publice“. În privinţa conţinutului, preşedintele a fost însă evaziv. Singura sa precizare a fost aceea că se va urmări „adaptarea atât la reacţia Comisiei, cât şi la realităţile crizei“.
Autostrăzile au prioritate
Printre cele mai bănoase proiecte vizate de viitoarele modificări s-ar număra tronsoanele de autostradă. De altfel, la plecarea din ţară, Băsescu a ţinut să menţioneze, ca „o observaţie“, că, „dacă există un minister care a fost incapabil să promoveze vreun proiect care să fie aprobat, acesta este Ministerul Transporturilor“.
Simplificarea regulilor licitaţiilor este o idee mai veche a preşedintelui Băsescu. Una dintre modificările necesare, în viziunea sa, era eliminarea blocajului în demararea contactelor prin contestaţii şi acţionări în judecată făcute de perdanţi. Varianta agreată ar fi demararea lucrărilor de către compania declarată câştigătoare, urmând ca, în cazul pierderii unui proces, aceasta să piardă banii primiţi şi să plătească despăgubiri.
O modificare a făcut în urmă cu trei luni şi guvernul Tăriceanu ridicând, prin ordonanţă de urgenţă, pragurile de încredinţare directă a contractelor pe bani europeni la 200.000 de euro pentru servicii şi 5 milioane de euro pentru lucrări. Boc face comitete În prima sa vizită la Bruxelles ca premier, Boc a bifat majorarea avansului din fondurile europene acordat României în 2009 de la 2% la 4%, adică de la 515 la 768 de milioane de euro, şi a anunţat că l-a „informat“ pe Barroso „despre decizia de a înfiinţa Comitetul interministerial pentru alocarea fondurilor europene“. Preşedintele CE a atras, de altfel, atenţia că România trebuie să-şi „îmbunătăţească capacitatea de gestiune a fondurilor structurale“.
MUSTRARE
Barroso remarcă „tendinţa negativă“ în justiţie Printre subiectele discutate ieri la Bruxelles s-a numărat şi raportul pe Justiţie pentru România pe care Comisia Europeană (CE) ar urma să-l facă public în februarie. Dacă preşedintele Băsescu a insistat asupra faptului că „obiectivul actualului guvern este să obţinem un raport care să permită ridicarea monitorizării în cursul anului 2009“, Jose Manuel Barroso s-a arătat reţinut. Preşedintele CE a subliniat că i-a cerut „insistent“ noului guvern „să redreseze tendinţa negativă vizibilă în ultimele şase luni“. „Am vrea să vedem rezultatele concrete ale reformei judiciare. Sperăm să vedem mai multe astfel de rezultate pe viitor. România trebuie să convingă Comisia şi celelalte state membre că poate să-şi onoreze angajamentele asumate la aderare“, a susţinut Barroso.