Guvernul Barnier, în cifre: Mai vârstnic, mai puțin deschis către societatea civilă, mai puțin parizian

Guvernul Barnier, în cifre: Mai vârstnic, mai puțin deschis către societatea civilă, mai puțin parizian Michel Barnier. Sursă foto: Facebook

Guvernul Barnier va prelua treptat mandatul în următoarele ore. Profilul celor 39 de miniștri a fost analizat de liberation.fr.

Virajul la dreapta al noului guvern condus de Michel Barnier și anunțat sâmbătă seara nu a scăpat nimănui. Noua echipă de 39 de miniștri are și câteva alte caracteristici notabile: este mai vârstnic decât majoritatea guvernelor din timpul lui Emmanuel Macron și are o participare redusă din partea societății civile. Cu toate acestea, afișează o cifră de afaceri semnificativă în comparație cu echipele ministeriale anterioare și este mai puțin centrat pe Paris. Absolvenții de la Sciences-Po (Științe Politice, n. ed.) Paris sunt înlocuiți de cei de la facultățile de economie.

Paritar, dar...

Noul guvern are în componența sa 20 de femei și 19 bărbați, 20 dacă îl includem pe Michel Barnier.

Dar numărul bărbaților este ceva mai mare în rândul celor 17 miniștri cu normă întreagă, cu 9 bărbați față de 8 femei. În același timp, în rândul miniștrilor delegați (9 femei față de 6 bărbați) și al secretarilor de stat (3 femei pentru 2 bărbați) sunt mai multe femei.

Ne puteți urmări și pe Google News

În echipa anterioară condusă de Attal, 8 din 13 miniștri cu normă întreagă erau bărbați și 4 din 5 secretari de stat erau femei.

Unul dintre cele mai vârstnice guverne sub Macron

Noul executiv este al doilea cel mai vârstnic guvern al erei Macron (51,9 ani în medie, fără a include premierul) după primul guvern al lui Edouard Philippe, care a fost doar un guvern „în așteptare” înainte de alegerile legislative din 2017.

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron. Sursă foto: Facebook

Mai puțini parizieni (prin naștere)

Potrivit observațiilor publicației Le Grand Continent, noua echipă Barnier este mai reprezentativă pentru Franța, cel puțin pe hârtie. Distanța medie dintre locul de naștere al miniștrilor și Paris este de 210 km, față de 17 km pentru cei ai guvernului Attal și 15 km pentru membrii echipei Borne.

O tendință pe termen lung. Niciun ministru din guvernul Attal 1 nu locuia mai la sud decât Angers, orașul lui Christophe Béchu (de la Tranziția ecologică). Un parizianism ușor atenuat de remanierea din februarie, cu intrarea a 10 aleși din provincie, printre care Sabrina Agresti-Roubache din Marsilia (Orașe și Cetățenie).

Antoine Armand, cel mai tânăr membru al guvernului la 33 de ani, este cel mai tânăr ministru al Economiei și Finanțelor din Republica a V-a.

În schimb, Didier Migaud este, la 72 de ani, cel mai în vârstă ministru al Justiției din Republica a V-a. Același lucru este valabil și pentru Geneviève Darrieussecq (68 de ani) la Sănătate.

Guvernul Barnier. Estomparea societăţii civile

Doar trei miniștri nu au mai fost aleși, adică 8% din guvern. Acesta este cel mai scăzut raport al erei Macron, care a început cu mai mult de 40% dintre miniștri din societatea civilă. Estomparea începuse deja odată cu guvernul Attal.

Mai puțini de la Sciences-Po Paris, mai mulți cu facultatea de economie

Printre lecțiile notabile identificate de Le Grand Continent se numără și scăderea preeminenței absolvenților de la Sciences-Po Paris: doar 3 miniștri (Astrid Panosyan-Bouvet, Jean-Noël Barrot și Bruno Retailleau), față de 6 în precedentul guvern, al lui Gabriel Attal.

De asemenea, rețineți că 7 miniștri sunt absolvenți de facultăți de economie, ceea ce îl face al doilea cel mai reprezentat sector în cadrul executivului: Jean-Noël Barrot, Rachida Dati, Agnès Pannier-Runacher, Astrid Panosyan-Bouvet, Patrick Hetzel, Guillaume Kasbarian și Laurent Saint-Martin.

Puțini remaniați

Doar șapte membri ai ultimului guvern Attal au fost readuși pe post: Rachida Dati (Cultură) și Sébastien Lecornu (Apărare) rămân în funcțiile lor. Catherine Vautrin trece de la Sănătate la un nou minister, cel al parteneriatelor teritoriale și descentralizării. Agnès Pannier-Runacher părăsește agricultura pentru tranziția ecologică, Guillaume Kasbarian trece de la locuințe la funcția publică, în timp ce Jean-Noël Barrot, fost ministru delegat pentru Europa, devine ministru al afacerilor externe. În cele din urmă, Marina Ferrari, până acum secretar de stat pentru Afaceri Digitale, ocupă postul de ministru delegat pentru economia turismului. (Traducerea: Ruxandra Lambru/RADOR RADIO ROMANIA)

 

Revista presei