Guvernul ar împinge legislaţia penală spre Parlament

Guvernul ar împinge legislaţia penală spre Parlament

Palatul Victoria pregăteşte un amplu pachet de măsuri în domeniul justiţiei şi ia în calcul o soluţie mixtă de adoptare a graţierii şi a modificării Codurilor penale, pe fondul unor noi proteste de stradă

Proiectul graţierii va fi modificat de Guvern astfel încât violatorii, criminalii şi toţi cei condamnaţi pentru fapte „grave” să nu mai beneficieze de înjumătăţirea pedepsei dacă au peste 60 de ani.

Ministerul Justiţiei ar dori modificarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor astfel încât detinuţilor care îşi execută condamnarea în condiţii „foarte proaste” să li se reducă pedeapsa cu câte o zi pentru fiecare zece zile petrecute în penitenciar.

Guvernul mai vrea să construiască două noi închisori în 2017 şi pregăteşte şi un program-pilot de acordare a unor facilităţi fiscale firmelor care angajează persoane eliberate din închisoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

La pachet, Palatul Victoria mai doreşte şi modificarea legislaţiei privind răspunderea magistraţilor care îşi exercită funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă.

„Nu înclin către nimic”

Ministerul Justiţiei organizează, astăzi, o dezbatere publică la sediul instituţiei pe marginea graţierii şi a modificării Codurilor Penale.

Ministrul Florin Iordache a declarat, aseară, pentru EVZ, că nu a luat o decizie privind modul de promovare a Ordonanţelor. „Nu înclin către nimic”, a spus el. „Eu vă întreb: când doamna Prună a modificat prin Ordonanţă de Urgenţă zeci de articole din Codurile penale de ce nu a sărit nimeni?”, a mai declarat Iordache pentru EVZ.

Soluţie mixtă

Surse guvernamentale au declarat ieri EVZ că Guvernul nu exclude încă asumarea întregului set de măsuri prin Ordonanţă de Urgenţă, însă ar putea alege o soluţie mixtă: modificarea Codurilor penale prin OUG, urgenţa fiind numeroasele articole au fost declarate neconstituţionale, iar Legea graţierii să fie asumată de Guvern în Parlament.

Dragnea şi Sistemul

Preşedintele condamnat al PSD, Liviu Dragnea, a spus că proiectele Guvernului nu-l vor ajuta să scape de acuzaţii. „Indiferent ce prevederi vor fi în acele ordonanţe mie oricum mi se pot face dosare unul după altul. Eu nu mă îmbăt cu apă rece că o să mă scape sistemul din mână”, a spus el.

Noi proteste anti-graţiere

Peste 30.000 de protestatari manifestau aseară, la închiderea ediţiei, pentru a doua duminică la rând, în zeci de oraşe din ţară, majoritatea dintre ei în Bucureşti. Ei scandau împotriva graţierii şi modificării Codurilor penale, cu mesaje precum: „Grup infracţional, treci la tribunal”, „PSD, ciuma roşie”, „DNA să vină să vă ia!”, „În democraţie hoţii stau în puşcărie”. În Capitală, coloana de protestatari s-a deplasat în marş la sediile CNA, Ministerului Justiţiei, Avocatului Poporului. Mii de protestatari s-au mai strâns în Timișoara şi în Cluj-Napoca, unde s-a strigat „Amnistie pentru voi doar în viaţa de apoi”. Zeci de români au protestat şi la Bruxelles şi în Paris. Premierul Sorin Grindeanu a declarat aseară că respectă opinia protestatarilor și i-a îndemnat pe aceștia să se manifeste pașnic.