UPDATE. Valul 5 al pandemiei. Guvernul a aprobat noile restricții. Hotărârea va intra în vigoare de sâmbătă

UPDATE. Valul 5 al pandemiei. Guvernul a aprobat noile restricții. Hotărârea va intra în vigoare de sâmbătă Sursa: arhiva EVZ

Prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, în contextul pandemiei de COVID, a fost adoptată în ședința de guvern de joi.

UPDATE: Guvernul a adoptat hotărârea prin care s-a propus prelungirea stării de alertă începând cu data de 8 ianuarie și introducerea de noi restricții sanitare. Măsurile au fost luate în contextul necesității prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19.

Actul normativ prevede prelungirea stării de alertă începând cu data de 8 ianuarie şi stabilirea măsurilor care se aplică pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Ședința de guvern a avut loc în contextul în care Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a adoptat, miercuri, hotărârea privind propunerea prelungirii stării de alertă şi a măsurilor de restricție pentru combaterea pandemiei de COVID-19.

Ne puteți urmări și pe Google News

Măsurile propuse în hotărârea CNSU produc efecte doar în situaţia aprobării lor prin acte normative ale Guvernului sau, după caz, ale conducătorilor ministerelor sau organelor administraţiei publice centrale.

În ce condiții se folosește masca de protecție

Conform hotărârii, „se propune menţinerea obligativităţii purtării măştii de protecţie doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura şi nasul, în toate spaţiile publice închise şi deschise, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Afacerilor Interne”. Sunt prevăzute excepţii pentru copiii cu vârsta mai mică de 5 ani, persoanele care lucrează singure în birou, prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane.

De asemenea, sunt exceptați de la purtarea măștii de protecție reprezentanţii cultelor religioase, în timpul slujbelor. În acest caz condiţia impusă este a respectării distanţei de 3 metri între persoane. Nu vor purta mască nici vorbitorii aflaţi în spaţii închise sau deschise, cu condiţia respectării distanţei de minimum 3 metri între aceştia şi oricare din celelalte persoane din public.

Această măsură de protecție nu este obligatorie nici pentru cei care desfăşoară activităţi fizice intense, în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activităţi sportive.

Sursa foto: EVZ

Restricțiile propuse de CNSU în contextul valului Omicron

CNSU a mai propus ca o serie de activităţi, precum competiţiile sportive sau cele culturale, să fie permise la o capacitate de 50%. Această măsură va fi aplicată în cazul în care rata de incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori. Dacă rata va creşte, participarea va fi permisă doar până la 30% din capacitatea maximă a spaţiilor. Participarea va fi permisă doar pentru persoanele vaccinate, care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR (nu mai vechi de 72 de ore) sau antigen rapid (nu mai vechi de 48 de ore), dar și pentru persoanele trecute prin boală.

Singura excepţie de la rata de incidenţă de 1/1000 o reprezintă restaurantele și cafenelele. În cazul acestora activitatea va fi permisă cu ocuparea de până la 50% a capacității maxime a spaţiului. Programul de funcționare va fi în intervalul orar 5.00 - 22.00 în judeţele/localităţile în care rata de incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Dacă rata de incidenţă va fi mai mare, activitatea restaurantelor şi teraselor va fi permisă cu ocuparea de până la 30% din capacitatea maximă.

Măsuri pentru accesul la spectacole

Organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte în spaţii închise sau deschise va fi permisă în intervalul orar 5.00-22.00, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie. Aceste restrciții vor fi valabile în judeţele/localităţile în care rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori. Capacitatea va fi limitată la 30% în situaţiile în care rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori.

Aceleaşi reguli ar urma să fie valabile şi pentru: operatorii economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, pentru cei care desfăşoară activităţi de administrare a piscinelor interioare, pentru cei care administrează săli de jocuri.

Restricții pentru cursuri

Cursurile, inclusiv cele de formare profesională care necesită activităţi practice, workshop-uri şi conferinţe, vor fi permise doar în intervalul orar 5.00-22.00. Acest lucru va fi posibil cu participarea a cel mult 150 de persoane, în funcție de capacitatea locației în care se desfășoară. Se va ocupa doar 50% din locația respectivă.

Organizatorii vor trebui să asigure o distanță de 2 metri între persoane şi a unei suprafeţe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană. Măsura va fi valabilă în judeţele/localităţile în care rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori.

Dacă rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori, cursurile se vor desfăşura cu participarea a cel mult 100 de persoane, în condițiile ocupării a 30% din capacitatea maximă a spaţiului.

sursa: Arhiva EVZ

Cum se se va desfășura activitatea târguri și magazine

CNSU mai propune ca activitatea târgurilor, bâlciurilor şi talciocurilor să fie permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului. Aceasta în judeţele/localităţile în care rata de incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori. Pentru o rată de incidenţă mai mare, se propune ca activitatea să fie permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului.

Accesul în cadrul spaţiilor de comercializare a produselor nealimentare cu suprafaţa mai mică sau egală de 200 mp va fi permis tuturor persoanelor, fără să facă dovada vaccinări, testării sau trecerii prin boală. Va trebui asigurată o distanţă de 2 metri între persoane şi o suprafață de minimum 4 mp. De asemenea se introduce obligativitatea afișării numărului de persoane permise în interior.

CNSU mai propune ca autorităţile şi operatorii economici deţinători de infrastructuri critice să ia măsuri pentru testarea săptămânală a tuturor angajaţilor. Programul de muncă va fi organizat în schimburi, în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puţin 50% din angajaţi.