Evenimentul Zilei > Economie > Guvernul a schimbat legea pentru Damen. Grupul naval olandez obține controlul managerial al Șantierului Naval Mangalia
Guvernul a schimbat legea pentru Damen. Grupul naval olandez obține controlul managerial al Șantierului Naval Mangalia

Guvernul a schimbat legea pentru Damen. Grupul naval olandez obține controlul managerial al Șantierului Naval Mangalia

După ce, în luna martie, a aprobat memorandumul prin care Damen, care cumpărase 51% din acțiuni de la coreeni, cesionează, cu titlu gratuit, 2% statului român, guvernul a adoptat, astăzi, o Ordonanță de Urgență care modifică Ordonanța privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. Schimbarea privește situația companiilor la care statul român devine, din acționar minoritar, acționar majoritar.

A fost de fapt un vid legislativ în ceea ce privește guvernanța corporativă a companiilor de stat, corectat printr-un act normativ, a transmis, în această seară, Biroul de presă al Ministerului Economiei. În acest fel, la propunerea Ministerului Economiei, Executivul a adoptat o Ordonanță de Urgență care completează Ordonanța de Urgență nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice adoptată prin legea nr. 111/2016 cu modificările și completările ulterioare.

După aproape patru luni de negocieri la nivel guvernamental dar și proteste ale navaliștilor, odiseea vânzării, cumpărării și preluării șantierului din Mangalia se apropie de final. Fără a face referire la Damen, Ministerul Economiei precizează: “Actul normativ era necesar pentru situațiile viitoare în care se va dovedi necesară transformarea a participațiilor minoritare deținute în prezent de către statul român la unii agenți economici în participații majoritare la aceiași agenți economici, pentru protejarea unor interese naționale cu caracter strategic, de natură economică sau socială.

Actul normativ promovat de către Ministerul Economiei permite încredințarea conducerii executive a societății, controlul managerial și/sau operațional către acționarul privat, numai după o analiză a Adunării Generale a Acționarilor și doar în anumite condiții, printre care:ca statul român să devină acționar majoritar, după ce a fost acționar minoritar; ca acționarul privat să dețină capacitatea tehnică și financiară necesară dezvoltării companiei.

Această opțiune a statului român nu contravine regulilor instituite de OECD și nu derogă de la principiile unui management privat profesionist, ci le întărește. În acest context, investitorul privat este cel care asigură capital, know-how, tehnologie, comenzi și contracte, brand, etc. Eficienţa unui operator economic depinde, în mod determinant, de performanţa managementului acestuia, de corecta implementare în funcţionarea societăţii a mecanismelor de bună guvernare. De aceea, actul normativ promovat de către Ministerul Economiei permite consolidarea societăților la care statul redobândește calitatea de acționar majoritar.

Încredințarea conducerii manageriale, care se face de către Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) poate fi revocată tot de către AGA dacă se dovedește că performanța societății nu se păstrează sau scade capacitatea tehnică și/sau financiară a companiei, adică dacă nu mai sunt îndeplinite condițiile în care a fost acordată încredințarea managementului.”

După ce Executivul a modificat, astăzi, Ordonanța privind guvernanța corportivă a întreprinderilor publice, Damen va putea prelua controlul managerial  al Șantierului Naval Mangalia, cumpărat de la Daewoo. În acest fel, potrivit unei declarații recente a ministrului economiei, Dănuț Andrușcă, “statul român nu va ajunge niciodată să-și diminueze participația majoritară la Șantierul DMHI Mangalia; în al doilea rând, forța de muncă calificată nu va fi supusă restructurărilor; în al treilea rând, învățând din greșelile trecutului, noua asociere româno-olandeză este așezată pe baze solide și sustenabile.”