Guvernul a modificat ordonanța prin care se compensează prețurile la energie. Pe listă au fost incluse și lemnele de foc

Guvernul a modificat ordonanța prin care se compensează prețurile la energie. Pe listă au fost incluse și lemnele de focSursa foto: Dreamstime.com

În cursul zilei de miercuri, Guvernul condus de liberalul Nicolae Ciucă a modificat ordonanța energiei, prin care sunt acordate o serie de facilități cu privire la plata prețului energiei electrice. Prin această ordonanță, prețul este plafonat pentru toate persoanele fizice.

Prin noua ordonanță adoptată de Guvern, care modifică OUG 166/2022, privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea prețului la energie, suportat parțial din fonduri externe nerambursabile, se modifică o serie de prevederi.

Prima dintre ele se referă la completarea tipurilor de energie care fac obiectul sprijinului temporar aferent anului 2023.

Acum, pe lângă energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire, acordarea subvenției se poate face și pentru  butan, rumeguș, cărbune, brichete sau alte tipuri de combustibili lichizi sau solizi.

”Documentele justificative prin care se face dovada datoriilor față de furnizorii de energie pot să cuprindă datorii restante începând cu 1 februarie 2022, cu condiția ca factura să fie emisă după data de 1 ianuarie 2023. Mai mult, se elimină trimiterile la sezonul rece 2022 – 2023, pentru ca prima tranșă de 700 de lei să fie utilizată până la 27 decembrie 2023, față de 30 iunie 2023, cum era până la acest moment”, se mai arată în comunicatul Guvernului.

Poșta Română trebuie încheie contractele

În acest caz, pentru identificarea corectă a furnizorilor de lemn de foc, Compania Naţională „Poşta Română“ - S.A va fi obligată să interegheze Registrul Naţional al administratorilor de păduri şi al ocoalelor silvice, în care se regăsesc ocoalele silvice de stat și private și alte entități care au dreptul să comercializeze lemn de foc către populație.

”Totodată, se introducere prevederea privind anularea cardului și sistarea plăților către beneficiarii de sprijin, în cazul în care se constată că la momentul acordării sprijinului beneficiarul nu era eligibil pentru primirea sprijinului”, se mai arată în actul emis de Guvern.

De asemenea, furnizorii de lemn de foc care utilizează pentru decontare prin orice modalitate sprijinul acordat din fonduri externe nerambursabile au obligaţia ca la încheierea protocolului încheiat cu Compania Naţională „Poşta Română“ – S.A să facă dovada că au dreptul legal să comercializeze material lemnos către populație.

Ne puteți urmări și pe Google News