Guvernul a aprobat baza de calcul pentru stabilirea pensiilor militare de stat. Ce prevede proiectul legislativ

Guvernul a aprobat baza de calcul pentru stabilirea pensiilor militare de stat. Ce prevede proiectul legislativPensie. Sursa foto: Arhiva EVZ

Baza de calcul pentru stabilirea pensiilor militare de stat a fost aprobată de Guvern printr-un proiect de lege ce vizează modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu.

Potrivit ministrului Muncii Marius Budăi, nu va fi crescută vârsta de pensionare pentru militari și polițiști. Ministrul a spus că aceste aspecte nu sunt incluse în proiectul de lege deoarece pensiile din sistemul public, din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională au trecut deja printr-o primă reformă în anul 2015, urmând ca în anul 2017, prin Ordonanța 57 și 59, a fost modificat sistemul de calcul.

„Deci, au fost deja în reformă aceste pensii, iar pentru cei care se pensionează mai devreme, vorbim de cei care merg în teatrele de operații, de cei care sunt în teren și care beneficiază de condiții deosebite de muncă”, a spus Marius Budăi.

Parlamentul urmează să ia o decizie finală

Baza de calcul pentru stabilirea pensiilor militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în 12 luni consecutive, la alegere, din ultimii cinci ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, fără a include sporuri, diurne sau alte drepturi de acest fel”, potrivit proiectului de lege aprbat de Guvern.

Actul legislativ urmează acum să ajungă la Parlament pentru aprobare, iar după data de 1 februarie, când se va deschide sesiunea Legislativului, vor începe dezbaterile pe acest subiect.

Pensiile de serviciu nu vor mai depăși salariul primit

Potrivit Ministerului Muncii, pensiile de serviciu vor fi calculate pornind de la vechimea în muncă și cu reducerea procentului de calcul raportat la venitul obținut. De asemenea, stagiul de contribuivitate va fi similar celui aplicat în sistemul public de pensii.

De asemenea, conform noilor reglementări, nicio pensie specială nu va mai depăși salariul în plată, iar cele deja acordate vor fi recalculate pentru a respecta prevederile legislative.

„În termen de 60 zile de la data intrării în vigoare a legii adoptate de Executiv, instituțiile implicate vor actualiza normele metodologice de aplicare a legislației referitoare la pensiile de serviciu”, a subliniat Ministerul Muncii, potrivit umbrela-strategica.ro.