Guvernul dorește majorarea cu până la 50% la impozitele pe locuințe. Mai exact, senatorii PSD și PNL şi-au dat mâna şi au depus amendamentele în Parlament, nu la Guvern, pe ascuns, deoarece au nevoie de bani pentru salariile mărite a celor din administrațiile locale.
Majorarea impozitelor este o măsură care face parte din pachetul fiscal adoptat de guvern în vara lui 2022, însă formula de calcul pentru valoarea impozitelor ar fi fost imposibil de realizat din punct de vedere tehnic, până la finalul anului, a confirmat premierul Nicolae Ciucă.
„Vechea formulă din Codul Fiscal prevedea o serie întreagă de demersuri tehnice, anume acea ridicare a nivelului de impozit în funcţie de valoarea cuprinsă în grilele notariale, ceea ce, la nivelul autorităților locale, era imposibil de realizat până la finalul anului.
De aceea, s-a solicitat şi s-a obţinut acordul politic ca această decizie să fie amânată. În schimb, se introduce amendamentul să fie crescute cu 50% faţă de valoarea iniţială, din ceea ce există acum. E o decizie care a fost luată în coaliţie”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
Amendamele au fost depuse pe ascuns în Parlament
Aceste amendamente cu privire la impozit au fost depuse în Parlament, nu la Guvern, de către coaliția de guvernare care are nevoie de bani de la bugetul de stat pentru a actualiza sistemele, chiar dacă primarii cereau să se aștepte până în 2024-2025 pentru a se putea încasa noile taxe locale, așa cum prevede Codul fiscal modificat în această vară.
Aceste modificări făcute în Parlament pot fi aplicate imediat, iar de la data de 1 ianuarie 2023 baza de impozitare pentru clădiri va crește cu 50%. Chiar dacă sunt forțați de coaliția de guvernare, primarii pot decide dacă aplică aceste majorări cu riscul de a nu mai primi bani pentru proiecte dacă nu o fac. Astfel, finanțarea nu va mai veni de la bugetul central.
Cât va costa impozitul unei case
Pentru o clădire din beton care are instalații de apă, canalizare, instalații electrice și de încălzire, pentru care în prezent costul impozitului este de 1.000 de lei, ar putea ajunge la 1.500 de lei.
Iar la un apartament din Bucureşti, zona A, suprafaţa de 99,71 mp, valoare impozabilă de anul viitor va ajunge la 307 lei faţă de 204 lei în acest an.
La o casă cu suprafața de 295 mp şi teren în suprafaţă de 800 mp, zona C, valoare a impozitului de anul viitor va fi de 1.437 lei faţă de 958 lei în acest an.
Pentru aceste amendamente, conform ministrului Finanțelor, se va trece la dezbaterea în Parlament, dar se pare că au sprijinul coaliției de la conducerea guvernului, din moment ce au fost depuse chiar din interiorul ei, informează Antena 3.