Balonarea poate fi produsă de guma de mestecat, dar și de alți factori. Specialistul în boli metabolice şi nutriţie, Dr. Ruxandra Pleşea, a explicat cum putem scăpa de această problemă, dar și care sunt cauzele ei.
Medicul Ruxandra Pleşea a explicat că foarte multe persoane se confruntă cu balonarea, dar puțini știu ce cauzează această problemă. Guma de mestecat joacă un rol important, dar și alimentația sau starea de spirit.
"Balonarea este o acumulare de gaze, destul de persistentă, deranjantă şi destul de dureroasă. Probabil, la un moment dat, cu toţii ne confruntăm cu aşa ceva. Aici lucrurile se îngreunează.
Ne putem gândi la proasta masticaţie a alimentelor, care insuficient predigerate din cavitatea bucală, duc uleterior la producerea balonării.
Stresul sau dacă trăim emoţii negative, poate să rezulte acest fenomen negativ. Mestecatul de gumă sau consumul lichidelor direct din sticlă sau băute cu paiul, presupune înghiţirea de aer, deci ne balonăm. Vorbitul zgomotos la masă sau râsul în timpul mesei, la fel”, a explicat medicul.
De ce ne balonăm?
Dr. Ruxandra Pleşea a mai spus că balonarea poate să provină şi de la excesul de fibre dure: ”Aici putem aminti câteva alimente, precum fasolea, varza, gulia, chiar şi cerealele integrale”.
”Consumul de alimente grase sau dulciuri, duc şi ele la balonare. Intoleranţa la lactoză nu este periculoasă, dar este deranjantă. Apoi, putem avea intoleranţă la lactoză dobândită pentru că am urmat o cură cu antibiotice sau pentru că am avut o intervenţie chirurgicală la nivelul tractului intestinal.
Sunt anumite boli ale tractului intestinal, precum intestinul iritabil care se manifestă cu balonare.
Bolile periculoase care trebuie să ne trimită la medic, sunt cele în care balonare se manifestă într-un sens crescător. Durerea este din ce în ce mai rea. Apar şi alte tulburări. De scaun, de exemplu.
La medicul gastroenterolog, de multe ori, primim diagnosticul de intestin iritabil, aici lucrurile întră într-o zonă foarte gri. Nu ştim ce alimente ne declanşează senzaţia.
Imediat după masă, începem să consumăm ceaiuri care uşurează digestia. Ceaiurile de mentă, ghimbir sau cele care drenează ficatul.
Şi atunci când activitatea colecistului nu este de cea mai bună calitate, poate să apară balonarea. Dacă nici ceaiurile, eliminarea sării, atunci este cazul să schimbăm multe la dietă.
Să ţinem o dietă cu alimente care conţin puţine oligozaharide fermentabile. Sunt unele bacterii care prin aceste procese produc gaze. Noi le hrănim şi ne alegem cu gaze în urma lor.
Cafeaua este un duşman pentru cei cu colon iritabil, la fel şi alimentele foarte picante. Guma cu îndulcitori artificiali din clasa poliolilor, la fel.
Putem să mai facem şi nişte teste de microbiom intestinal. Să iniţiem o cură cu probiotice. Medicul va observa dacă există probleme mai grave", a mai spus medicul la A3.