Grupurile de WhatsApp pot fi periculoase pentru sănătate. Cum poate fi redusă anxietatea generată de aplicație

Sursa foto: Peter KovÃ¡Ä | Dreamstime.com

Multe persoane preferă să comunice folosind aplicația WhatsApp, iar când este vorba de mai mulți participanți la o discuție, de cele mai multe ori, sunt create grupuri. Un utilizator al aplicației susține că aceste grupuri au afecte negative asupra sănătății.

Korkor,  un tânăr în vârstă de 26 de ani, a spus că pentru el telefoanele și mesajele de pe WhastApp reprezintă o sursă mare de anxietate. Tânărul simte atunci când primește multe mesaje deodată că cineva vrea să vorbească cu el urgent, iar în acel moment starea de panică și îngrijorarea își spun cuvântul. De asemenea, mesajele scurte și grăbite sau cele foarte lungi și singulare îi transmit lui Krokor aceeași stare.

„Primirea unor paragrafe sau a unor mesaje text de mari dimensiuni mă umple de teamă. Tonul poate fi înțeles greșit prin text; este întotdeauna mai bine să auzi vocea unei persoane – și să o auzi în timp real.”, a spus tânărul utilizator al WhastApp, una dintre cele mai utilizate aplicații de mesagerie instantanee care a fost achiziționată de Meta în luna octombrie a anului 2014 pentru 22 de miliarde de dolari.

Peste două miliarde de oameni folosesc această platformă, în timp ce mai există și alte aplicații de acest gen, precum ar fi WeChat, Signal sau Viber. Aplicația a devenit preferata multor persoane pentru că poți comunica rapid și simplu cu ajutorul ei, dar mulți utilizatori nu își dau seama că WhatsApp poate genera foarte multă anxietate prin noile funcții care sunt introduse constant.

De ce este WhatsApp o sursă mare de anxietate

Funcțiile WhatsApp le oferă posibilitatea utilizatorilor să vadă dacă vorbești cu cineva, dacă le scrii lor un mesaj sau momentul exact când mesajul trimis este citit. Toate aceste lucruri pot reprezenta o sursă mare de anxietate deoarece un utilizator poate considera că persoana cu care vrea să vorbească nu îi răspunde la mesaje. Este important de precizat că aceste funcții pot fi dezactivate din setările aplicației.

„Mi se pare atât de copleșitor”, a dezvăluit Tom Bourlet de la Fizzbox, organizator de petreceri, care folosește WhatsApp atât pentru muncă, cât și pentru socializare. Bourlet a explicat că mesajele de la clienți îi provoacă îngrijorare deoarece se gândește că va părea nepoliticos dacă nu va răspunde imediat. De asemenea, grupurile reprezintă pentru el o sursă mare de nelinilște.

„Există atât de multe grupuri care sunt create în mod constant pentru orice tip de întâlnire sau eveniment. Oamenii par să posteze fără încetare. Eu am ADHD și constat că trebuie să mă îngrop în ceea ce fac și nu am timp să verific mesajele, altfel îmi pierd concentrarea. Mă trezesc că trebuie să recuperez constant și să citesc o mulțime de mesaje.”, a spus Tom Bourlet.

Motivele creării unui grup de WhatsApp pot fi ciudate

În rândul utilizatorilor WhatsApp a fost observată tendința de a crea noi grupuri pe aplicație pentru a discuta cu mai multe persoane în același timp despre anumite lucruri. Mulți dintre ei au motive bune pentru a face aceste lucruri, dar unii folosească această funcție pentru a crea grupuri care nu au niciun scop exact. În afara de faptul că te fac să simți că nu ești izolat de lume, aceste grupuri nu oferă și informații privind un subiect anume.

Grupurile WhatsApp sunt caracterizate de toate tipurile de calități întâlnite în alte contexte sociale în care indivizii concurează pentru atenție”, explică Marc Hekster, psiholog clinician consultant. Specialistul consideră că una dintre cele mai mari probleme este că dacă sunt din ce în ce mai multe persoane într-un grup, dinamica acestuia este tot mai greu de stabilit.

De asemenea, Hekster susține că un grup cu multe persoane poate să devină un spațiu incontrolabil în care membrii pot controla emoțiilor celorlalți participanți. „Acest lucru va produce în mod inevitabil anxietate și dezbinare și poate duce, în unele cazuri, la un fel de scenariu de ganging up care se poate întâmpla foarte brusc și neașteptat, lăsând persoanele mai naive sau mai vulnerabile prinse în capcană în ceva care se poate simți copleșitor și izolator”, a mai spus psihologul.

Temeri legate de de grupurile de WhatsApp

Victoria, o utilizatoare a aplicației în vârstă de 32 de ani, a mărturisit că cea mai mare temere a sa legată de WhatsApp este că poate fi adăugată la un grup făr permisiunea sa. Tânăra a povestit că a fost invitată la zile de naștere și diferite petreceri, dar s-a simțit stânjenită să spună pe un grup de străină că nu poate participa la evenimentul respectiv „Faptul că fac parte din atât de multe și diferite la un moment dat mă face mereu doar să mă îngrijorez că voi plasa un mesaj în grupul greșit, vorbind despre un plan care nu va implica anumite persoane.”.

Una dintre cele mai mari probleme ale aceste aplicații este că nu poate rezolva și starea de neliniște care este resimțită de utilizatori. Mulți dintre cei care folosesc WhatsApp renunță să mai utilizezeaplicația tocmai din acest motiv. WhatsApp a devenit una dintre cele mai folosite aplicații, iar ștergerea ei ar putea face utilizatorii să se simtă că nu mai sunt la curent cu nimic din viața lor, iar un val de emoții îi va copleși.

„Poate fi util să ne amintim că nu suntem cu adevărat concepuți să fim în contact cu atât de mulți oameni în același timp. Așa că, mai degrabă decât să vă bateți pentru că nu sunteți în stare să «țineți pasul» sau să fiți «la curent cu mesajele», încercați să vă dați seama că pur și simplu nu este posibil și că este în regulă”, a explicat hipnoterapeutul Zoe Clews, specializat în anxietate.

Răspunsurile date sub presiune pot fi regretate

Clews, un alt utilizator ai aplicației, a dezvăluit că atunci când vorbește pe WhatsApp cu o persoană poate să trimită anumite mesaje sub presiunea timpului, iar ulterior să regrete răspunsurile pe care le-a dat. Clews a mai adăugat că multe persoane răspund imediat doar ca să scape de povara mesajelor primite fără să se gândească mai mult înainte. Utilizatorul recomandă că atunci când trebuie să comunici o decizie prin mesaje să îți oferi câteva clipe în care să te gândești foarte bine la ceea ce urmează să transmiți.

Krokor a explicat cum a reușit el să treacă peste anxietatea produsă de WhatsApp. Tânărul utilizator și-a dezactivat notificările aplicației și răspunde la mesaje doar când simte că trebuie să facă acest lucru. De asenenea, Krokor a explicat că multe persoane sunt anxioase tocmai pentru că observă că mesajele lor au fost citite și nu au primit niciun răspuns.

„Ideea că cineva îți poate vedea mesajul și te poate ignora este o pastilă greu de înghițit. Dar este important să recunoaștem că oamenii sunt online în mod cronic, probabil că au mai multe contacte și conversații în curs de desfășurare în același timp, iar satisfacerea acestei cereri este epuizantă. Ar trebui să avem mai multă grație, să fim mai răbdători și, de asemenea, să petrecem mai puțin timp pe telefoanele noastre”, a spus Krokor pentru Independent.co.uk.