Grupele cu program prelungit. Taxele oficiale pe care trebuie să le achite părinții

Grupele cu program prelungit. Taxele oficiale pe care trebuie să le achite părințiiSursa foto: Arhiva EVZ

Noul Regulament de organizare și funcționare a claselor/ grupelor cu program prelungit aprobat de Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova a fost publicat în Monitorul Oficial. Documentul stabilește durata, programul de activitate, finanțarea, precum și metodologia de calcul a salariului cadrelor didactice care activează în clase/grupele cu program prelungit.

Grupele cu program prelungit. Taxele pot varia

Conform prevederilor noului document, suma minimă achitată de către părinți pentru acest serviciu va fi de circa 550 de lei per copil pentru 6 ore într-un grup de 25 de copii. Pentru același număr de copii, prețul serviciului cu durata de 3 ore va fi de circa 280 de lei. Costul poate varia în funcție de vechimea în muncă a cadrului didactic, dar nu ar trebui să depășească 634 de lei pentru 6 ore în cazul unei grupe cu 25 de copii. Costul va varia de la o instituție la alta în funcție de numărul de copii.

Taxa pentru grupele cu program prelungit este un subiect care se dezbate de la fârșitul anului trecut. Chiar dacă Primăria Chișinău are bani prevăzuți în buget, primarul Ion Ceban a refuzat să acopere cheltuielile.

Grupele cu program prelungit

Sursa foto: Arhiva EVZ

”Aprobarea noului document a fost determinată și de necesitatea de a racorda prevederile regulamentare la multiplele solicitări din partea cadrelor didactice care activează în clase/grupele cu program prelungit privind prezentarea modalității de calcul a salariului acestora.

Spre deosebire de documentul anterior, noul regulament propune, cu titlu de recomandare, o metodologie de calcul a salariului pentru funcția de cadru didactic/asistent didactic în cadrul claselor și grupelor cu program prelungit. Plățile vor fi gestionate doar prin contul trezorerial al instituției.

Regulamentul de organizare și funcționare a claselor/grupelor cu program prelungit a fost aprobat prin Ordinul MEC nr.363/2024, expertizat și înregistrat cu nr. 1928/2024 de Ministerul Justiției și publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 184-187 din 25.04.2024”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației și Cercetării din Republica Moldova.

Documentul poate fi consultat AICI.