Gruparea teroristă afiliată Al-Qaeda ce dă fiori lumii întregi rezistă schimbărilor geopolitice

Gruparea teroristă afiliată Al-Qaeda ce dă fiori lumii întregi rezistă schimbărilor geopoliticeSursa foto: orfonline.org

Terorismul a devenit o problemă globală, iar guvernele lumii încearcă să lupte împotriva acestui fenomen ce afectează viețile a mii de oameni. Cu toate acestea, există o grupare teroristă ce rezistă schimbărilor politice la nivel global, iar soluții pentru a pune punct celei mai longevive organizații teroriste se lasă așteptate.

Gruparea teroristă afiliată Al-Qaeda din Somalia, al-Shabaab, continuă să distrugă viețile a mii de oameni, organizația fiind centrul de putere în Cornul Africii de aproape 15 ani.

Dacă jumătate dintre astfel de organizații dispar în mai puțin de-un an, iar 95% într-un deceniu, al-Shabaab este operațională în Somalia, dar și în Kenya, grupul fiind format din aproape 10 mii de luptători.

Potrivit cercetătorului Zakarie Ahmed Nor kheyre, „succesul” lengevității acestei organizații teroriste stă în aripa sofisticată de informații a grupului. Nor kheyre a publicat, vineri, un articol intitulat „Evoluția structurii de informații jihadiste Al-Shabaab”, în care a explicat modul în care gruparea acționează în Somalia și Kenya.

Atentatele din 11 septembrie 2001 au rămas în istoria umanității ca fiind cele mai mari atacuri teroriste

Autorul a declarat că organizația al-Shabaab este cunoscută pentru dezvoltarea formidabilă a centrului de informații, cercetătorii fiind concentrați mai mult pe capacitățile logistice, operaționale și financiare a grupului terorist.

Zakarie Ahmed Nor kheyre a scris în articolul său că aripa de informații a organizației al-Shabaab este mai eficientă decât agenția de informații a guvernului federal somalez, Agenția Națională de Informații și Securitate (NISA), scrie Intel News.

Consiliul Uniunii Europene a adoptat, în urmă cu câteva zile, o listă cu cele mai periculoase organizații teroriste, pe ea aflându-se 13 persoane și 21 de grupuri și entităși.

Imediat după tragedia din 11 septembrie 2001, UE a luat o serie de măsuri pentru a lupta împotriva terorismului. Lista a fost revizuită o dată la șase luni. Europa a fost puternic zguduită de atacurile teroriștilor în urmă cu șapte ani, motiv pentru care țările statelor membre blocului comunitar european au decis să-și îmbunătățească controalele celor care trec granița.

În urmă cu două zile, gruparea teroristă Stat Islamic (ISIS) a vrut să comită mai multe atacuri chimice în Europa, motiv pentru care SUA au lansat o operațiune de asasinare a principalului lider în acest tip de armament.