O analiză de 20 de ani a gripei aviare la pisici arată marele pericol care pândește
- Dosofteea Lainici
- 23 iunie 2024, 15:59
Gripa aviară. Un studiu al Universității din Maryland a descoperit că pisicile domestice pot contracta gripa aviară H5N1, care evoluează rapid, ceea ce ar putea pune în pericol proprietarii, medicii veterinari și alte persoane, dacă virusul continuă să circule nestingherit.
Nou studiu despre gripa aviară
Studiul a examinat distribuția și răspândirea globală a infecțiilor cu gripă aviară la speciile feline între 2004 și 2024, constatând o creștere drastică a rapoartelor începând cu 2023, cu un vârf al infecțiilor raportate în rândul pisicilor domestice, spre deosebire de animalele sălbatice sau ținute la grădina zoologică. Această creștere coincide cu răspândirea rapidă a tulpinii actuale a virusului H5N1 în rândul mamiferelor.
Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) afirmă că riscul de a contracta boala de la animalele de companie este scăzut, dar proprietarii de animale de companie ar trebui să ia măsuri de precauție pentru a-și proteja pisicile și pe ei înșiși. Aceștia nu ar trebui să-și hrănească pisicile cu carne crudă sau lapte crud și să limiteze timpul petrecut de acestea nesupravegheate în aer liber. Pisicile se hrănesc cu păsări sălbatice care ar putea fi infectate, iar acestea ar putea ajunge în laptele crud de la o fermă dacă nu este depozitat în condiții de siguranță.
Cei care au pisici trebuie să fie atenți
Virusul a fost semnalat la șoarecii de casă, pe care pisicile îi vânează de asemenea, astfel încât se pare că oportunitățile de transmitere între specii sunt în creștere, iar pisicile de companie ar putea fi expuse unui risc crescut. De asemenea, proprietarii de pisici ar trebui să fie atenți la simptomele respiratorii și neurologice și să ia în considerare posibilitatea de a le duce la veterinar dacă par să aibă probleme de respirație sau se comportă neobișnuit. De asemenea, se pare că actuala tulpină H5N1 a provocat orbire la pisici.
De la apariția virusului H5N1 la bovinele de lapte din SUA, au fost raportate 21 de pisici domestice infectate. Secvențele genetice complete ale tulpinilor virale care au infectat două dintre aceste pisici au fost raportate în literatura științifică, iar secvențierea și datele demografice pentru celelalte cazuri de pisici sunt necesare de urgență.
Gripa aviară se răspândește
Gripa aviară, a fost cândva o boală delicată, care infecta mai ales păsările de apă migratoare și păsările de curte. Din 2020, tulpina foarte contagioasă cunoscută sub numele de H5N1 a început să se răspândească printre o varietate mai mare de păsări și a apărut recent la un număr tot mai mare de mamifere, decimând chiar colonii întregi de lei de mare din America de Sud, potrivit medicalxpress.