Grindeanu EZITĂ să-l demită pe Iordache. Cum COMENTEAZĂ protestele şi abrogarea ordonanţelor de urgenţă

Grindeanu EZITĂ să-l demită pe Iordache. Cum COMENTEAZĂ protestele şi abrogarea ordonanţelor de urgenţă

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a făcut, luni, declaraţii cu privire la posibila demitere a sa şi a ministrului Justiţiei, Florin Iordache.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat că o decizie referitoare la ministrul Justiţiei, Florin Iordache, va fi luată miercuri seară sau joi, după adoptarea în Parlament a bugetului de stat pe 2017 şi după dezbaterea moţiunii de cenzură iniţiate de PNL şi USR.

"Am spus că o să treacă cele două zile în care se discută - în prima bugetul, în cea de a doua moţiunea de cenzură. E normal să rămână la dezbaterea moţiunii de cenzură, urmând ca miercuri seara - joi să ia decizia sau să iau decizia", a precizat Grindeanu, luni, la Parlament, întrebat dacă a luat vreo decizie legat de ministrul Justiţiei.

El a confirmat că demisia ministrului Justiţiei este o variantă şi a completat - "sau demiterea".

Fiind întrebat dacă există varianta înlocuirii din funcţie a lui Iordache, premierul a spus: "Acum, în următoarele două zile, nu, dar, după aceste două zile şi după aceste etape pe care trebuie să le trecem în Parlament, sigur". El confirmat că aşteaptă demisia ministrului Justiţiei şi a completat: "sau demiterea".

"Sigur, etape democratice, s-ar putea să fie înlocuit tot Guvernul dacă trece cumva moţiunea de cenzură", a spus Grindeanu.

Întrebat de ce nu ia o decizie în privinţa lui Iordache înaintea de dezbaterea şi votul din Parlament asupra moţiunii de cenzură, premierul a afirmat că ministrul Justiţiei trebuie să fie şi el prezent la moţiune.

"V-am spus, la Ministerul Justiţiei este şi o situaţie aparte. Sunt posturile de secretar de stat libere. De asemenea, dacă ar pleca ministrul, s-ar vacanta aproape toate funcţiile de conducere din cadrul ministerului. Mi se pare normal, lucrând la buget domnul ministru Iordache, la bugetul Ministerului Justiţiei, să stea inclusiv mâine pentru vot, pentru tot ceea ce înseamnă amendamente, pentru toate aceste lucruri. Şi, bineînţeles, mi se pare normal inclusiv la moţiunea de cenzură, fiind unul din actorii evenimentelor din ultimele zile sau săptămâni", a declarat Grindeanu.

În ceea ce priveşte proiectul de lege pentru modificarea codurilor penale, Grindeanu a precizat că "am cerut ministrului Justiţiei să dea drumul la o dezbatere, sau Parlamentului, pentru că e normal ca acele articole să poată fi modificate, pentru că altfel se creeaza distorsiuni. Eu cred că în acest moment dezbaterea, tot ce înseamnă modificarea pe articole date de CCR, trebuie demarate cât mai repede, pentru a respecta, până la urmă, Legea. Că o face ministrul Justiţiei, Parlamentul sau Academia, eu cred că e necesară o discuţie cu toată lumea, fie că vorbim de partide sau ONG-uri, discuţia trebuie să fie cât mai largă."

Întrebat dacă l-a informat pe preşedintele Klaus Iohannis cu privire la abrogarea OUG 13, prim-ministrul Grindeanu a punctat că "îi voi trimite o scrisoare prin care să-l informez că am abrogat OUG 13."

Chestionat dacă are ceva să îşi reproşeze, Grindeanu a răspuns că "dincolo de ceea ce s-a spus, dincolo de lipsa de dialog şi neexplicarea Ministerului de Justiţie mai larg e una din greşeli. Să ştiţi că e bine şi pentru viitor şi pentru cei care vor veni şi la Ministerul Justiţiei şi viitorul Guvern, ca lucrurile să fie făcute cât se poate de transparent. Pentru mine, semnalele care au venit şi din stradă şi din alte părţi... lumea părea, astăzi, împărţită în semnale pro şi contra, dar e clar că acest act a dus la diviziune". 

În privinţa unui conflict între el şi liderul PSD, Liviu Dragnea, prim-ministrul a explicat că "eu nu vreau să răspund la asemenea speculaţii. Am fost împreună la şedinţa de grup, în Parlament, eu cred că lucrurile sunt cât se poate de clare". 

Întrebat dacă îşi va da demisia, după ce protestatarii îi cer acest lucru, Grindeanu a declarat că "ştiu jocul democratic. Miercuri e moţiunea de cenzură. Acest lucru se poate întâmpla în Parlament. Eu îndemn la calm. Este prioritatea noastră ca zilele următoare să treacă bugetul şi să putem realiza ce ne-am propus. Fie că suntem de o parte sau de alta a taberelor, România nu poate merge în direcţia corectă." 

Premierul a transmis un mesaj celor care protestează: "Eu am văzut că, începând de ieri, au devenit vizibile două tabere. Îndemn la calm, avem nevoie de stabilitate. Am înţeles mesajul dat de stradă, de aceea am luat decizia de a abroga OUG. Eu îi îndemn la calm pe toţi", a conchis Grindeanu.