Greva din învățământ intră în ziua a treia, fără ca guvernul și sindicaliștii să dea semne că doresc să ajungă la un acord. Cele două părți se acuză reciproc pentru această criză care vine în contextul finalului de an școlar. În vreme ce profesorii susțin că cei conducerea guvernului nu vor să țină cont de cererile lor și trag de timp, politicienii susțin că greviștii au ales special acest moment, al rotativei, pentru a forța mâna autorităților.
Greva din sistemul de educație s-ar putea prelungi pe mai multe zile, dacă nu chiar săptămâni. Cele două părți, guvernul și sindicatele nu dau semne că ar ajunge la un acord în legătură cu revendicările cadrelor didactice.
După întâlnirea de marți, de la Palatul Victoria, sindicaliștii au anunțat că i-au invitat pe responsabilii guvernamentali, pe premierul Nicolae Ciucă, pe șeful Camerei Deputaților Marcel Ciolacu și pe miniștrii Finanțelor Adrian Câciu și al Muncii, Marius Budăi, la o întâlnire cu reprezentanții cadrelor didactice din teritoriu. Întrevederea ar urma să aibă loc în jurul orei 17,00, la sediul FSLI din București.
Reprezentanții profesorilor au declarat că greva se va opri în cazul în care guvernanții vor reuși să-i convingă pe sindicaliștii din teritoriu.
Joi, liderii sindicali au anunțat că ar putea fi organizat un nou miting de protest la care să participe cadrele didactice din toată țara.
O profesoară cere intervenția lui Klaus Iohannis
O profesoară de la o școală din Timișoara face apel al Klaus Iohannis să intervină pentru rezolvarea crizei din învățământ. Profesoara Irina Oroşan a declarat că profesorii continuă greva pentru că „au ajuns pe ultima treaptă din toate punctele de vedere”.
„Avem o profesie, o facem cu mare drag, avem nişte goluri în sistemul ăsta româneasc, nu avem sprijin de nicăieri. Toată lumea ne scoate ochii că ne dorim salarii, normal că ne dorim. Eu am trei copii în întreţinere, îmi doresc salariu pentru că ei au nevoile lor şi au am nevoile mele. Dar sunt multe alte lucruri de care avem nevoie în acest sistem bolnav. Mijloacele didactice de ce mai multe ori le folosim din banii noştri, le punem la dispoiziţie pentru copiii de la şcoală pe care îi consderăm tot ai noştri. Unii nu au manual pe bancă”, a afirmat profesoara din Timişoara.
Ea a arătat că este la modă să se vorbească de analfabeţi functional, însă a declarat că pentru politicieni învățământul nu mai reprezintă o prioritate. Profesoara a făcut apel la președintele Klaus Iohannis pentru a interveni în favoarea deblocării situației. Profesoara a precizat că este nevoie ca problemele din sistem să fie rezolvate și a explicat că nu se poate face performanță fără bani.
„Eu sper şi fac apel şi către domnul preşedinte Iohannis, pentru că vine din rândurile noastre, cunoaşte neajunsurile din sistem. Din păcate suntem dezamăgiţi că nu suntem o prioritate, pentru alte legi a fost timp inclusiv noaptea, iar pentru noi se tergiversează. Noi ne dorim să intrăm în clase şi să ne facem treaba, dar dorim să venim şi cu probleme rezolvate. Eu îmi doresc să nu mai scot bani din buzunarul meu pentru materiale. Fără să fac acest lucru dintr-un salariu atât de mic nu am cum să fac performanţă. Nu mai putem să lungim această situaţie, nici noi nu ne dorim, eu personal îmi doresc ca mâine dimineaţă să intru la ore dar îmi doresc ca cineva să ne audă”, a afirmat profesoara, conform news.ro.
Sindicaliștii aruncă pisica în curtea Guvernului
Președintele FSLI, Simion Hăncescu a declarat că greva din Educație ar putea dura mai multe zile, chiar săptămâni, dacă guvernanții nu vin cu propuneri coerente și credibile.
„Nu este exclus (ca greva să se prelungească – n. red.), dacă guvernul vine cu astfel de propuneri aşa cum s-a întâmplat până acum. (…) Noi avem un mandat foarte clar şi îl repet, dacă Guvernul va veni cu un act normativ prin care să acorde o mărire în avans, care să acopere rata inflaţiei şi în acel act normativ să scrie negru pe alb ceea ce au scos din legea educaţiei, şi anume grila de salarizare se va construi pornind de la principiul că profesorul debutant va avea salariul mediu pe economie, nu se va opri nimic”, a spus Hăncescu.
Președintele FSLI susține că Guvernul va fi responsabil, dacă nu va lua greva în serios, de amânarea examenelor naționale și de bacalaureat.
„Din păcate e posibil, totul depinde de Guvern”, a spus sindicalistul.
În opinia sa, guvernanții au la dispoziție resurse pentru a acoperi revendicările salariale cerute de profesori, însă banii sunt distribuiți greșit. Simion Hăncescu a precizat că cei de la Guvern „mai fac nişte calcule şi vedem cu ce variantă mai pot veni”.
„Ca să fie clar, bani sunt în România, dar nu sunt corect distribuţi, să facă nişte calcule pe nişte domenii, sunt domenii cu o armată de oameni. (..) I-am invitat, mâine, ar fi o surpriză plăcută să vină să discute faţă în faţă cu ceilalţi mai mulţi. Am lăsat invitaţiile la guvern astăzi dar nu pot garanta că vor veni”, a mai spus liderul sindical.
Politicienii acuză un șantaj al profesorilor
Pe de altă parte, politicieni din cadrul coaliției de guvernare acuză un șantaj al profesorilor și a reprezentanților acestora la adresa guvernului. În opinia acestora, profesorii au ales special momentul grevei înaintea examenelor naționale.
Florin Bodog, senator PSD și fost ministru al Sănătății, a afirmat că prin declanșarea cadrelor didactice „se încearcă forțarea mâinii Guvernului, punându-l la zid înaintea examenelor naționale”, după cum relatează Euronews România.
La rândul său, deputatul Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL este de părere că dialogul cu sindicatele trebuia să aibă loc „la începutul anului bugetar”. În acest caz, a afirmat el, nu s-ar fi ajuns la pericolul declanșprii grevei generale în momentul în care se încheie mediile, când sunt pregătite examenele de capacitatea, Bacalaureatul, admiterea la facultăți.
Peste jumătate din profesori din Dâmbovița fac grevă
Peste 4.000 de profesori din Dâmboviţa, respectiv 56% din numărul total al cadrelor didactice din judeţ, sunt în grevă, a anunțat Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ).
„În judeţul Dâmboviţa, în contextul grevei generale declanşată la nivel naţional, situaţia unităţilor de învăţământ este următoarea: din totalul de 145 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, 4 unităţi (2 grădiniţe şi 2 şcoli) nu participă la grevă; din totalul de 7.302 angajaţi în unităţile de învăţământ, 4.091 participă la grevă - 56,02%”, precizează IŞJ Dâmboviţa.
Conform sursei citate, cadrele didactice care nu participă la grevă ţin cursuri după un orar stabilit de fiecare unitate de învăţământ.