Elevii și părinții, batjocoriți de profesori. Pentru că n-au primit salarii mai mari, amenință că lasă mediile neîncheiate

Elevii și părinții, batjocoriți de profesori. Pentru că n-au primit salarii mai mari, amenință că lasă mediile neîncheiate Școală / Sursă foto: Arhiva EVZ

Greva profesorilor aduce cu sine consecințe negative pentru elevi, care vor rămâne cu mediile neîncheiate pentru anul școlar în curs, amenință sindicatele din învățământ.

Marți, la ora 15.00, este programată o întâlnire oficială între Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă pentru a purta discuții pe această temă.

„Nu avem niciun element care să ne determine să credem că greva poate fi oprită”, a declarat pentru Edupedu.ro Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). În acest context, profesorii nu vor încheia mediile elevilor, în anul școlar 2022-2023, după cum a spus liderul sindical: „Probabil le va încheia altcineva, nu știu”.

Mediile elevilor rămân neîncheiate

Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație, a afirmat că durata grevei va fi stabilită de către profesori. El a subliniat că, pe durata grevei, profesorii nu vor desfășura nicio activitate, ceea ce va implica implicit neîncheierea mediilor elevilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu va desfășura niciun fel de activitate. Asta implică din start și neîncheierea mediilor elevilor. Nu am fost chemați la negocieri. (...) Greva va dura atâta vreme cât colegii noștri hotărăsc acest lucru.

Dacă vor vedea o ofertă din partea guvernului care să se ridice la înălțimea așteptărilor lor, doar ei pot lua decizia stopării grevei. După mine, dacă ar putea să înceteze chiar azi greva ar fi în regulă, dar cu condiția să existe o ofertă clară, acceptată de colegii noștri”, a spus liderul de sindicat.

Acesta a continuat și a făcut referire la declarațiile politicienilor care au afirmat că România o să depășească deficitul bugetar dacă acceptă cerințele profesorilor. „Ați auzit vreodată un alt discurs din partea guvernanților în ultimii 20 de ani? De fiecare dată când au ieșit dascălii în stradă în permanență am vorbit de deficit, de criză sau de alte evenimente neplăcute și ni s-a spus să așteptăm.

Nu mai putem aștepta. Așa cum am înțeles că apărarea și sănătatea sunt prioritare, așa și educația trebuie să fie prioritate. Suntem dispuși la negociere”, potrivit știripesurse.ro.

La ce concluzii a ajuns Guvernul după negocierile cu elevii și părinții

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a afirmat marți că disponibilitatea la dialog rămâne deschisă până la încheierea grevei din domeniul educației, după discuțiile avute cu reprezentanții elevilor și părinților.

Potrivit declarațiilor purtătorului de cuvânt al Guvernului, premierul Nicolae Ciucă a prezentat în cadrul întâlnirii de marți sumele investite până în prezent în sistemul de educație și a exprimat dorința Executivului de a debloca greva într-un mod care să permită continuarea măsurilor pentru îmbunătățirea sistemului educațional.

„După cum știți, dialogul pe care Guvernul îl realizează cu reprezentanții sindicatelor este în derulare.

Disponibilitatea la dialog se menține până la finalizarea acestui proces care ar trebui să aducă înapoi toți profesorii la catedră, alături de elevi, mai ales că suntem la final de an și în special copiii din clasa a 8-a, elevii din clasa a 12-a au nevoie să-și clarifice rapid situația și să nu-și sporească emoțiile legate de examenele care îi așteaptă”, a declarat Dan Cărbunaru, conform aceleiași surse.