Grevă sexuală în Togo pentru înlăturarea preşedintelui
- Paul Ciocoiu
- 27 august 2012, 12:20
Reprezentantele grupării togoleze de opoziţie "Să salvăm Togo" au lansat duminică un apel "tuturor femeilor" din această ţară să recurgă la o "grevă a sexului" timp de o săptămână începând de luni, pentru a-i determina pe partenerii lor "să le susţină mai mult" în încercarea de a obţine demisia preşedintelui Faure Gnassingbé, transmit agenţiile internaţionale de presă.
Mesajul a fost transmis de o activistă a mişcării, Isabelle Ameganvi, care le-a cerut femeilor din Togo să urmeze exemplul liberienelor, care au recurs la acelaşi procedeu pentru a grăbi încheierea războiului civil ce a marcat Liberia până în anul 2003.
"Femeile togoleze se vor declara într-o grevă a sexului începând de luni pentru a-şi mobiliza soţii să întreprindă mai multe acţiuni care să conducă la plecarea lui Gnassingbé de la putere", a spus ea la o manifestaţie.
"Celui care ne conduce (aluzie la preşedinte) îi plac relaţiile sexuale, motiv pentru care le invit pe togoleze să se abţină să-l vadă în această săptămână", a adăugat ea, afirmând ulterior pentru Associated Press că "avem multe modalităţi prin care îi putem face pe bărbaţi să înţeleagă ce vor femeile din Togo".
Deşi ideea acestei greve pare să surâdă femeilor togoleze, unii bărbaţi, inclusiv lideri ai partidelor de opoziţie şi ai organizaţiilor din domeniul drepturilor omului se îndoiesc că iniţiativa va fi încununată de succes.
"Pentru ea este uşor să vorbească pentru că nu este căsătorită şi nu are un bărbat acasă", afirmă un ziarist togolez, referindu-se la cea care a lansat apelul. "Ea chiar crede că femeile care trăiesc alături de soţii lor vor reuşi să facă acest lucru? Şi în plus cine poate controla ceea ce fac cuplurile în spatele uşilor închise?, se întreabă el, citat de Agerpres.
Mişcarea "Să salvăm Togo", ce regrupează nouă organizaţii ale societăţii civile şi şapte partide şi mişcări de opoziţie, a organizat în ultima săptămâna trei manifestaţii împotriva preşedintelui, la care au avut loc confruntări violente între protestatari şi forţele de ordine, soldate cu peste o sută de răniţi şi arestarea a 125 de persoane.
Preşedintele Faure Gnassingbé a fost instalat la putere în anul 2005 după moartea tatălui său, Gnassingbé Eyadema, care a condus Togo timp de 38 de ani.