Trucuri de gospodină pentru a evita distrugerea unei tigăi în bucătărie, în timpul gătitului. Bucătarii experimentați enumeră cinci greșeli pe care le fac amatorii.
O tigaie bună poate face diferența, atunci când vine vorba despre gustul mâncării preparate. Fiecare gospodină are propriile preferințe atunci când vine vorba despre vasele în care gătește.
Trucuri în bucătărie pentru gospodine
Fiecare gospodină își alege cu grijă vasele în care gătește, știind că gustul mâncării preparate depinde și de acestea. Întreținerea unei tigăi este foarte importantă în acest context, astfel că toate trucurile care ajută sunt binevenite. Cu siguranță există multe aspecte de care trebuie ținut cont, în funcție de tipul vasului și de calitatea acestuia.
Vasele de gătit sunt de mai multe feluri, iar de tipul lor depinde și modul de îngrijire. Cele mai des folosit sunt cele acoperite cu politetrafluoroetilenă (PTFE), un material antiaderent. Există și vase de gătit din ceramică sau acoperite cu un strat de ceramică. Astfel, acestea sunt ușor de folosit și de curățat. Principalul avantaj, în cazul celor care folosesc asemenea vase este că au nevoie de mai puține grăsimi și uleiuri la prepararea alimentelor.
Tigăile de fontă, deși mai grele, sunt considerate o alternativă bună la vasele antiaderente. Aceasta mai ales atunci când o rețetă necesită preparare la temperaturi foarte ridicate.
Greșeli pe care le fac gospodinele
Există o serie de trucuri pe care fiecare gospodină ar dori să le cunoască în ceea ce privește întreținerea vaselor de gătit. Pentru ca acestea să-și păstreze proprietățile, trebuie evitate mai multe greșeli. În primul rând se recomandă spălarea manuală a tigăilor de gătit, iar nu în mașina de spălat vase. În cazul vaselor antiaderente, suprafața acestora face curățarea manuală, cu jet de apă și detergent, mai ușoară.
Pentru a evita distrugerea vaselor, gospodinele trebuie să le lase să se răcească la temperatura camerei. Abia apoi, după ce tigaia s-a răcit poate fi curățată. Astfel, se evită riscul ca vasul, din metal, să se deformeze sau să se deterioreze din cauza schimbărilor de temperatură. Pentru spălat, se folosește apa rece, un burete sau o perie cu peri moi și detergent de vase.
Gospodinele cu experiență spun că o tigaie antiaderentă în stare bună se poate curăța simplu și în alt mod. Cu un șervet se curăță resturile și grăsimea de pe suprafața antiaderentă, iar apoi urmează o clătire rapidă. Este unul din trucuri care ajută la curățarea rapidă.
Este de evitat folosirea detergenților abrazivi și a bureților de curățat din sârmă. Acestea pot zgâria vasele învelișul antiaderent ceea ce va afecta și calitatea vasului. De asemenea stivuirea tigăilor alături de alte vase metalice pot zgâria și ciobi suprafața antiaderentă. Dacă stivuirea pentru a le depozita este singura opțiune, se recomandă ca între vase să fie așezat câte un prosop ca strat protector.
Trucuri care ajută în bucătărie
Schimbările bruște de temperatură afectează calitatea materialelor din care sunt confecționate vasele de gătit. Iar vasele antiaderente sunt la fel de „sensibile”. De aceea gospodinele au trucuri pentru a evita situațiile de acest fel. În primul rând, tigaia este lăsată să se răcească treptat, în cameră. În nici un caz un astfel de vas nu se introduce în apă rece sau la frigider.
Gospodinele știu că o tigaie antiaderentă nu se folosește la depozitarea alimentelor. Acestea sunt transferate în alte vase. De asemenea, ca și în cazul vaelor de fontă, expunerea prelungită la ingrediente acide poate uza suprafața.
Pentru a evita degradarea unei tigăi înainte de vreme nu este recomandat ca aceasta să se încălzească fără mâncare sau lichid în ea. Astfel, vasul s-ar puta încălzi la o temperatură prea ridicată, iar acest lucru ar putea duce la distrugerea ei. Unul din trucuri este evitarea nivelurilor de căldură prea ridicate. Mai exact, o tigaie antiaderentă nu trebuie încinsă prea tare.
Alte trucuri țin de folosire ustensilelor de gătit. Pentru a evita zgârierea și răzuirea suprafeței antiaderente este de preferat că gospodinele să folosească linguri de lemn sau din silicon termorezistent. Ustensilele metalice pot provoca deteriorarea suprafeței. Mai mult, la primul semn de exfoliere sau de uzură a suprafeței antiaderente sau când mâncarea începe să se lipească este momentul schimbării vasului.