Greșeala care a costat Google 100 de miliarde de dolari. Investitorii sunt dezamăgiți de chatbot-ul Bard
- Ionel Sclavone
- 10 februarie 2023, 08:12
Acțiunile companiei Alphabet care dezvoltă chatbot-ul Bard, bazat pe Inteligență Artificială, pentru Google s-au prăbușit cu 7%. Valoarea de piață a companiei s-a redus cu 100 de miliarde de dolari (82 de miliarde de lire sterline), din cauza unei greșeli dintr-un mesaj de promovare.
Căderea acțiunilor Alphabet se datorează unui mesaj publicitar menit să promoveze chatbot-ul Bard, bazat pe Inteligență Artificială. Noul robot bazat pe Inteligență Artificială, numit Bard, a răspuns greșit, chiar în mesajul de promovare. Mesajul îl arată pe Bard răspunzând incorect la o întrebare despre ce i-ar spune unui copil de nouă ani în legătură cu descoperirile făcute de telescopul spațial James Webb. Aplicația Bard, bazată pe Inteligență Artificială, de la Google, a fost lansată luni pe Twitter.
Răspunsul aplicației bazată de Inteligență Artificială a fost că telescopul spațial James Webb a fost primul care a fotografiat o planetă din afara sistemului solar al Pământului. Greșeala este foarte mare deoarece prima astfel de fotografie a fost realizată de European Very Large Telescope în 2004. Iar greșeala a fost observată rapid de astronomi, în mesajul postat pe Twitter.
„De ce nu ați verificat acest exemplu înainte de a-l distribui?”, a răspuns la tweet Chris Harrison, cercetător la Universitatea Newcastle.
Un purtător de cuvânt al Google a declarat că eroarea a evidențiat „importanța unui proces de testare riguros, lucru pe care îl demarăm săptămâna aceasta cu programul nostru Trusted Tester”.
Luna trecută, Alphabet, compania mamă a Google, a desființat 12.000 de locuri de muncă, aproximativ 6% din forța sa de muncă la nivel mondial, pe fondul disponibilizărilor efectuate de companiile de tehnologie de top.
Investitorii sunt dezamăgiți de proiectul Google
După această eroare majoră, investitorii au fost, de asemenea, dezamăgiți de o prezentare a companiei despre planurile sale de a implementa Inteligența Artificială în produsele sale.
Google se confruntă cu o presiune importantă, de la finalul anului trecut, din partea Microsoft, când compania OpenAI a dezvăluit noul software ChatGPT. Acesta a devenit rapid un succes viral pentru ușurința cu care a reușit să treacă examenele de la școlile de afaceri, să compună versuri de cântece și să răspundă la întrebări.
Săptămâna aceasta, Microsoft a anunțat că o viitoare versiune a motorului său de căutare Bing, care a rămas în urma Google, va utiliza tehnologia ChatGPT într-o formă avansată. De altfel, conform unei analize WSJ, utilizatorii care au încercat noul motor de căutare s-au arătat mulțumiți de funcțiile sale.
Pe de altă parte, există și un curent al scepticilor care au avertizat că graba de a introduce tehnologia bazată pe Inteligența Artificială implică riscuri de erori sau de rezultate distorsionate, precum și probleme de plagiat.