Grecii caută un premier pentru uniune naţională

Grecii caută un premier pentru uniune naţională

Socialiştii premierului grec în exerciţiu, Georgios Papandreou, şi repezentanţii principalei formaţiuni de opoziţie, Noua Democraţie, lucrau intens, ieri, la finalizarea acordului de duminică seară privind formarea unui guvern interimar de uniune naţională. Cele două partide s-au înţeles, în principiu, ca viitoarele alegeri legislative să fie organizate pe 19 februarie, până atunci executivul de coaliţie urmând să fie condus de un nou prim-ministru, scrie publicaţia "Kathimerini".

Favorit să îi ia locul lui Georgios Papandreou este fostul vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene, Lucas Papademos, în vârstă de 64 de ani.

Scepticism şi prudenţă înaintea tratativelor

Papademos era aşteptat, aseară, în capitala Greciei. "Ştiu că vine la Atena în seara asta", a declarat, ieri, unul dintre apropiaţii săi, citat de Reuters.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit presei elene, Papademos urmează să ia o decizie în legătură cu viitorul său politic doar după discuţiile cu liderii socialiştilor şi conservatorilor, Georgios Papandreou şi, respectiv, Antonis Samaras. "Premierul a vorbit la telefon în ultimele zile, de câteva ori, cu Papademos", a dezvăluit o sursă guvernamentală.

"Noul premier nu va da impresia că este la conducere. Toată lumea îşi va îndrepta privirile spre liderii celor două partide, care vor trage sforile din spatele scenei, şi va aştepta alegerile legislative anticipate", a apreciat fostul ministru de finanţe conservator, Stefanos Manos.

Cel mai probabil, actualul ministru de finanţe, Evangelos Venizelos, va fi păstrat în guvernul de uniune naţională. "Ne-am angajat că ne vom respecta angajamentele", a spus, sub protecţia anonimatului, un oficial conservator, potrivit căruia întreaga echipă socialistă de economişti va rămâne în viitoarea coaliţie de guvernământ.

Aflat la Bruxelles, Venizelos a dat asigurări că formarea viitorului guvern de uniune naţională va permite ţării sale să îşi respecte promisiunile asumate în relaţia cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. "După o săptămână dificilă, ne aflăm acum într-o situaţie politică nouă în Grecia, avem un nou cadru politic. Avem un guvern de unitate naţională şi de responsabilitate naţională", a afirmat Venizelos, la sosirea la reuniunea miniştrilor de finanţe din statele zonei euro. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/fXdITxfhqoE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

AVERTISMENT DE LA BERLIN

Germania începe să îşi piardă răbdarea

Ministrul german al economiei, Philipp Rösler, a avertizat Grecia că, dacă nu va face reforme restructurale, va trebui să părăsească zona euro. "Cândva, răbdarea noastră se va termina", a declarat oficialul de la Berlin, pentru cotidianul "Bild".

"Grecii trebuie să aleagă: reforme în zona euro sau lipsa reformelor în afara zonei euro. A treia cale nu există", a spus ministrul german. Şeful Deutsche Bank, Josef Ackermann, a respins însă posibilitatea excluderii Greciei din zona euro. "Este o soluţie la care nici nu avem voie să ne gândim. Rezultatele ar fi dramatice", a insistat el.

Într-o emisiune televizată, Josef Ackerman s-a pronunţat în favoarea "unui fel de Plan Marshall pentru Grecia", primul pas în acest sens fiind deja făcut, prin ştergerea a 50% din datoria acestei ţări.