Oficialitățile elene au nevoie de personal calificat pe piața muncii, dar și de investitori. A fost pus la punct un proiect de atragere.
Guvernanții din Grecia vor să atragă persoane dispuse să se mute în Arhipelagul elen. Oficialii vor să profite de succesul său în combaterea coronavirusului pentru a-i încuraja pe oameni să vină ca să trăiască în această țară şi, de asemenea, le promite că jumătate din veniturile lor vor fi scutite de taxe și impozite.
„Graţie tehnologiei acum putem alege unde trăim şi muncim. Acum Grecia oferă atât facilităţi fiscale cât şi soare”, a declarat Alex Patelis, principalul consilier economic al premierului grec Kyriakos Mitsotakis.
Vor să atragă personal și din Marea Britanie, ca urmare a Brexit
Guvernul de centru-dreapta, condus de Mitsotakis, vrea să îi atragă înapoi pe investitori după patru ani de politici mai puţin prietenoase cu mediul de afaceri adoptate de precedentul guvern de stânga.
Atragerea străinilor şi inversarea fenomenului de fugă a creierelor sunt considerate cruciale pentru a stimula performanţele economice, după un deceniu de criză a datoriilor care a şters aproximativ 25% din PIB-ul Greciei. Prin noul său plan de stimulente, guvernul grec se concentrează simultan şi pe Marea Britanie şi pe angajaţii sau liber profesioniştii care ar putea fi obligaţi să plece din Marea Britanie din cauza Brexitului.
Noile schimbări vor fi valabile pentru o perioadă de șapte ani
În prezent, Grecia aplică o cotă de impozitare de 44% pentru câştigurile mai mari de 40.000 de euro. Noile facilităţi vor fi valabile, pentru o perioadă de maxim şapte ani, muncitorilor care vor să îşi mute baza impozabilă în Grecia, indiferent de naţionalitate şi tipul de muncă. Oferta va fi valabilă şi grecilor care trăiesc peste hotare dacă se reîntorc acasă.
Grecia are deja un program destinat atragerii investitorilor înstăriţi printr-o cotă unică de impozitare pentru cei care se califică şi sunt dispuşi să îşi mute rezidenţa. De asemenea, Grecia are o rată de impozitare redusă pentru pensionarii străini, conform Agerpres.