Grecia se aliază cu Emiratele Arabe Unite împotriva lui Erdogan

Grecia se aliază cu Emiratele Arabe Unite împotriva lui Erdogan

Formula „dușmanii dușmanilor mei sunt prietenii mei” oferă o grilă de lectură foarte restrictivă a relațiilor internaționale. Dar se potrivește suficient pentru a descrie relația dintre Grecia și Emiratele Arabe Unite, cele două țări având multe dispute de soluționat cu Turcia.

Incidente cu Germania în Mediterana de Est

În ce privesc acțiunile ordonate de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, în Mediterana de Est, noi acuzații planează asupra Ankarei, dup ce militari turci i-au împiedicat ce militarii germani să abandoneze o acțiune de verificare a respectării embargoului vânzării de armament către Libia.

Anterior, Franța a avut incidente ce s-ar fi putut solda cu urmări grave în Mediterana, cu forțele navale ale lui Erdogan.

În ceea ce privește conținutul acordurilor semnate de Grecia și EAU, cotidianul I Kathimeriní a informat că ar fi vorba de o „clauză de asistență reciprocă în apărare” care ar fi „activată în cazul unei amenințări la adresa integrității teritoriale a uneia dintre cele două țări”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acesta este „probabil cel mai important element al acordului de cooperare în domeniul apărării și al politicii externe semnat săptămâna trecută de Grecia și Emiratele Arabe Unite”, a declarat ziarul grec.

De precizat, în vară, când Turcia tocmai și-a trimis vasul de cercetare seismică Oruç Reis în apele revendicate de Atena, Emiratele Arabe au trimis patru bombardiere F-16 la baza Souda din Creta.

Turcia ajunge oaia neagră a NATO

Fiind membră a NATO, Grecia poate pune în joc articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord, adică clauza de apărare reciprocă dintre aliați, din care face parte și Turcia. Tocmai, în acest sens , Mitsotakis nu a ezitat în timpul unui discurs la deschiderea celei de-a 66-a sesiuni anuale a Adunării Parlamentare NATO,  săptămâna trecută.

„Aliații nu pot ignora implicațiile geopolitice ale politicilor și acțiunilor lor, mai ales atunci când au un impact direct asupra securității și coeziunii generale a Alianței. Aliații nu pot coopera cu grupările jihadiste. Nu pot testa sistemul rusesc S-400 (cumpărat de Turcia). Aceste practici subminează valorile, solidaritatea, coeziunea, unitatea și eficacitatea NATO ca organizație politică și militară și merg împotriva obiectivelor și intereselor de apărare ale Alianței ” , a spus premierul grec, referindu-se la Turcia.

Foto: Opex 360/Twitter