Instituirea măsurilor de austeritate cerute de UE şi FMI în Grecia ar fi ''o aberaţie'' şi ar duce la ''un dezastru social'', a estimat, azi, Alexis Tsipras, liderul stângii radicale Syriza, principalul partid grec de opoziţie.
Planul creditorilor, UE şi FMI, referitor la ajustarea bugetară a Greciei, bazată pe o austeritate strictă de doi ani, ''nu este realizabil, este o aberaţie'', a declarat Tsipras, într-o reuniune a grupului său parlamentar. ''Noile măsuri vor duce la un crah social şi la un faliment în septembrie'', a subliniat Tsipras, făcând apel la ''un summit extraordinar european axat pe problema greacă'', care continuă să neliniştească zona euro.
În opinia lui Tsipras, ''problema greacă nu este doar o problemă a ţării, ci face parte dintr-o problemă europeană''. Finanţele la control O echipă de experţi ai troicii, formată din UE, BCE şi FMI, trebuie să sosească, mâine, la Atena, pentru a continua controlul asupra conturilor greceşti, început în iulie pentru a discuta cu guvernul grec adoptarea de măsuri destinate să contracareze derapajele bugetare ale Greciei.
Ministrul grec de Finanţe, Yannis Sturnaras, a admis, săptămâna trecută, că ţara sa, lovită de criză, are încă ''un drum de parcurs'', pentru a finaliza economiile bugetare de 11,5 miliarde de euro, cerute de creditorii săi în schimbul continuării vărsămintelor în cadrul împrumuturilor acordate ţării.
Partidul lui Tsipras şi-a bazat campania electorală pe respingerea măsurilor de austeritate, care au făcut să scadă nivelul de trai al grecilor, şi el a devenit cel de-al doilea partid din Grecia la alegerile legislative din 17 iunie. Dreapta politică proeuropeană a lui Antonis Samaras n-a reuşit să obţină o majoritate absolută şi a fost nevoită să formeze un guvern de coaliţie cu socialiştii Pasok (Mişcarea Socialistă Panelenă) şi cu un mic partid al stângii moderate, Dimar.