Evenimentul Zilei > International > Grecia în flăcări! Peste 50 de incendii și sute de persoane evacuate
Grecia în flăcări! Peste 50 de incendii și sute de persoane evacuate

Grecia în flăcări! Peste 50 de incendii și sute de persoane evacuate

Circa 500 de persoane şi o mănăstire de pe insula Evia (Grecia) au fost evacuate marţi din cauza unui violent incendiu forestier, al cărui fum înecăcios a ajuns la Atena, au declarat marţi autorităţile elene. Pompierii se luptă cu peste 50 de focare, întinse pe tot teritoriul Greciei.

 

Incendiul a izbucnit la scurt timp după ora 3 dimineaţa (00.00 GMT) şi s-a răspândit rapid la vegetaţia foarte densă şi uscată din centrul acestei insule, aflată la o sută de kilometri distanţă de nord-estul Atenei, sub efectul rafalelor de vânt, a declarat agenţia greacă de ştiri ANA.

Mănăstirea Panagia Makrymallis a fost evacuată, din precauţie, marţi dimineaţă, urmată de circa 500 de locuitori din satele Kontodespoti şi Agrilitsa, atunci când flăcările s-au apropiat de casele lor, au informat autorităţile.

„Casele sunt la câteva sute de metri de foc … sunt flăcări peste tot şi este dificil de respirat”, a declarat Yiorgos Psathas, primarul din Dirfys-Messapia, o comună situată în apropierea satelor evacuate. „Vom ordona mai multe evacuări dacă va fi nevoie”, a adăugat el la televiziunea publică ERT.

Potrivit ANA, flăcările au devastat o pădure de pini inclusă în „Natura 2000” (reţea ecologică de arii protejate pentru conservarea patrimoniului natural de pe teritoriul UE, n.r.) pentru flora şi fauna sa sălbatică, situată în centrul insulei Evia, a doua insulă ca mărime după Creta.

Aproximativ 200 de pompieri au fost mobilizaţi pentru stingerea incendiului, alături de 75 de vehicule terestre, cinci elicoptere şi şase bombardiere de apă, au indicat pompierii.

În urma vânturilor puternice, fumul înecăcios a fost împins spre zonele învecinate, peninsula Pelion, ba chiar spre Attica şi Atena, unde localnicii şi turiştii l-au putut resimţi.

Un alt incendiu a izbucnit marţi într-o zonă forestieră din insula Thasos, fără a pune în pericol locuinţele, potrivit pompierilor.

Grecia a fost afectată în ultimele zile de o serie de incendii forestiere, în contextul în care mercurul în termometre a urcat până la 40 de grade Celsius.

Pompierii greci au reuşit să plaseze sub control luni dimineaţă un incendiu forestier care a ameninţat casele de la periferia estică a Atenei, fără a face victime.

Un alt incendiu izbucnit pe insula Elafonisos a fost stins abia după două zile, duminică seara, nu înainte de a devasta peste un sfert din această insulă aflată în sudul Peloponezului.

Pompierii s-au luptat sâmbătă cu peste 50 de incendii forestiere în Grecia. Două dintre acestea au izbucnit în jurul oraşului Marathon, aflat la nord de Atena, unde a trebuit evacuată o tabără de vară.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: