Grecia, în derivă după creșterea salariului minim

Grecia, în derivă după creșterea salariului minimGrecia / Sursa foto Dreamstime

PIB pe cap de locuitor în Grecia, exprimat în standarde de putere de cumpărare, s-a situat anul trecut la niveluri extrem de scăzute, în ciuda creșterii salariului minim în 2023, Grecia depășind doar Bulgaria ca performanță.

Cât de prost stă Grecia

Mai exact, conform Eurostat, PIB-ul pe cap de locuitor exprimat în standarde de putere de cumpărare s-a situat în 2023 la 67% din media UE-27, adică la același nivel ca în 2022.

Nivelul prețurilor, în schimb, a fost de 88,2% din media UE-27, pe baza datelor pentru 2022. Tocmai această diferență face ca senzația de scumpire generalizată să fie deosebit de puternică în Grecia, provocând nemulțumiri larg răspândite în rândul populației, după cum au arătat toate sondajele de opinie din ultimele luni.

Grecia se situează pe locul 26 din cele 27 de state membre, cu un PIB pe cap de locuitor exprimat în standarde de putere de cumpărare în 2023 la 67% din media europeană, pe ultimul loc fiind Bulgaria, unde PIB-ul pe cap de locuitor exprimat în standarde de putere de cumpărare a fost de 64% din media europeană.

Țările din Europa de Sud, la fel de puțin performante precum Grecia

Țările din sudul Europei care s-au aflat, de asemenea, în epicentrul crizei economice în deceniul trecut, precum Portugalia, Spania și Italia, se situează mult deasupra Greciei, cu un PIB pe cap de locuitor exprimat în standarde de putere de cumpărare de 83% , 89% și, respectiv, 97% din media europeană.

De notat și că Spania și Italia au fost, de asemenea, semnificativ afectate și de criza pandemiei de coronavirus. Grecia a ajuns să se situeze și sub multe țări din fostul bloc estic, cum ar fi România, Croația, Ungaria, Slovacia și chiar Letonia, ultima dintre acestea situându-se pe locul 25, cu un PIB pe cap de locuitor exprimat în standarde de putere de cumpărare de 71% din media europeană.

Sumă uriașă în euro, la un politician din Moldova

Sursa foto: Dreamstime.com

Chiar dacă luăm în considerare amploarea mare a fenomenului de evaziune fiscală din Grecia, care are ca rezultat declararea unor venituri mai mici decât cele reale pentru mulți cetățeni, este evident că o mare parte a populației – în principal salariați și pensionari, cu venituri mici și medii – are o putere de cumpărare extrem de redusă.

Atât pentru că salariile și pensiile care au scăzut în deceniul trecut nu au mai revenit la nivelurile de dinainte de 2010, cât și pentru că inflația a erodat serios veniturile disponibile.

Prețuri mari, venituri mici

În același timp nivelul prețurilor în Grecia în 2022 a fost de 88,2% din media europeană, ocupând locul 18 în rândul celor „27”, mai sus decât Portugalia, de exemplu, și aproape de țări precum Cipru și Spania, unde venitul pe cap de locuitor este mult mai mare.

În Cipru, PIB-ul pe cap de locuitor în standarde de putere de cumpărare s-a situat în 2023 la 91% din media europeană, iar nivelul prețurilor în 2022 s-a situat la 92% din media UE.

Cel mai mare PIB pe cap de locuitor exprimat în standarde de putere de cumpărare a fost înregistrat de Luxemburg (140% peste media europeană) și Irlanda (112%).

Explicația pentru Luxemburg este că acolo lucrează multe persoane care nu sunt cetățeni ai țării, iar pentru Irlanda existența multor multinaționale care dețin proprietatea intelectuală. Pe un al treilea loc, la mare distanță, se află Țările de Jos, cu un PIB pe cap de locuitor cu 30% peste media europeană, potrivit Kathimerini.

(Traducerea: Carolina Ciulu, Rador Radio România)

Ne puteți urmări și pe Google News